Αναζήτηση

Go

Ο αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλερ

Γεννήθηκε το 1837 στο Όμπερλόσσνιτς της Σαξωνίας. Το 1858 αποφοίτησε από τη Βασιλική Σχολή της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Δρέσδης. Μαθήτευσε κοντά στο Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Η γνωριμία αυτή καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την επαγγελματική του σταδιοδρομία καθώς το 1861, ο Χάνσεν τον έστειλε στην Αθήνα, προκειμένου να επιβλέψει το έργο της ανέγερσης της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Τσίλλερ παρέμεινε στην Αθήνα μέχρι την έξωση του Όθωνα. Στο διάστημα αυτό μελέτησε τα αρχαία μνημεία, έγραψε μελέτες για τον Παρθενώνα και παντρεύτηκε με Ελληνίδα. Επανήλθε στην Ελλάδα το 1868, αυτή τη φορά για μόνιμη εγκατάσταση. Το 1872 διορίστηκε καθηγητής στο Σχολείο των Τεχνών, το μετέπειτα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Λόγω της θέσης του στο Πολυτεχνείο, της εύνοιας του βασιλέα Γεωργίου Α' αλλά και χάρη στη αναμφισβήτητες ικανότητές του, ο Τσίλερ ανέλαβε το σχεδιασμό των σημαντικότερων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στην Αθήνα το β' μισό του 19ου αι. Τα κτίριά του είναι άμεσα αναγνωρίσιμα. Τα μεν δημόσια διατηρούν το ελληνικό πνεύμα του κλασικισμού ή της βυζαντινής παράδοσης τα δε ιδιωτικά χαρακτηρίζονται είτε από τον αθηναϊκό νεοκλασικισμό (στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας) είτε από τον εκλεκτισμό (στην ύστερη περίοδο).

Τα κτίρια που του αποδίδονται ξεπερνούν τα 600 αλλά το έργο του παραμένει ακαταλογογράφητο στο σύνολό του. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται τα περισσότερα κτίρια της βασιλικής οικογένειας, το Βασιλικό Θέατρο της Αθήνας, τα θέατρα της Πάτρας και της Ζακύνθου, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, το Κεντρικό Ταχυδρομείο, το Χημείο, η Αγορά του Πύργου, ο ναός του Αγίου Λουκά Πατησίων, ο Ναός της Φανερωμένης στο Αίγιο, τα περισσότερα κτίρια στο Λαύριο, τα μέγαρα Σλίμαν, Πεσματζόγλου, Σταθάτου, Συγγρού και φυσικά το κτίριο του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2018 14:28