Αναζήτηση

Go

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο μας υπήρξε το πρώτο στη Θεσσαλονίκη που εφάρμοσε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στους χώρους του αλλά και στις σχολικές αίθουσες ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το οποίο ανέλαβε ομάδα εθελοντριών οδηγών και εκπαιδευτριών του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών.

Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα στηρίζονται στη βασική μας αντίληψη ότι το μουσείο αποτελεί έναν χώρο, όπου ο πολιτισμός όχι μόνο προβάλλεται, αλλά και συν-δημιουργείται.

Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα έχει ως κύριο θέμα του τον Καραγκιόζη. Ως μέρος της λαϊκής μας παράδοσης, ο Καραγκιόζης, αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας τον κύριο χαρακτήρα λαϊκής σοφίας, εξυπνάδας, πονηριάς αλλά και διασκέδασης, σκορπίζοντας το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Η πρωτοτυπία του προγράμματος έγκειται στο ότι προσεγγίζει το θέατρο σκιών και τους ήρωές του, μέσω των νέων τεχνολογιών, καθιστώντας το ελκυστικότερο στους μαθητές. Η προσέγγιση αυτή επιτυγχάνεται χάρη στην, εν εξελίξει ερευνητική εργασία, eShadow του εργαστηρίου MUSIC. Πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικού και διαδραστικού θεάτρου σκιών, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που έχει ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την λαϊκή τέχνη του Καραγκιόζη και κατ΄επέκταση μέσω αυτής, την επαφή τους με ιστορικά δεδομένα και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Το πρόγραμμα βοηθά στην κατανόηση του ρόλου της τέχνης στη δόμηση της εθνικής συνείδησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές είναι συνδημιουργοί της παράστασης. Το θέατρο σκιών, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τους μαθητές και να προωθήσει τη δημιουργικότητά τους: ζωγραφίζουν, βρίσκουν τους δικούς του τρόπους μίμησης, δημιουργούν αυθόρμητους διαλόγους, εμπνέονται και μεταδίδουν τα δικά του μηνύματα, αυτοεπιβεβαιώνονται δίνοντας ζωή με την κίνηση στις φιγούρες, παίζουν και αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν τις δικές του ιστορίες.
Επιπρόσθετοι στόχοι του προγράμματος είναι : η "ώθηση" των μαθητών στην επικοινωνία, την οργάνωση και την αλληλεπίδραση στο πλαίσιο του σχηματισμού ομάδας καθώς και τη δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ των γενεών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και για Α΄-Β΄ Λυκείου. Αριθμός ατόμων: Ένα σχολικό τμήμα (μέχρι 25 μαθητές) και υλοποιείται στο σχολείο και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στην αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου, όπου φιλοξενείται έκθεση "Το ηρωικό δράμα στο Θέατρο Σκιών" για την εκπαιδευτική χρονιά 2017-2018.

Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος είνα η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Για συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται συνεννόηση με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Τηλ. 2310229778

Η Θεσσαλονίκη Θυμάται

Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, του British Council, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (Commonwealth War Graves Commission—CWGC) και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και προσκαλεί τα σχολεία να επισκεφθούν και να εξερευνήσουν τα νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων και να ανταποκριθούν δημιουργικά σε αυτή την εμπειρία, με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από το Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόγραμμα δίνει παράλληλα στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την εποχή και να προσεγγίσουν δια-θεματικά το θέμα της "μνήμης" αξιοποιώντας πληροφορίες τόσο από τον εκθεσιακό όσο και από τον ερευνητικό χώρο (βάση δεδομένων) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (www.cwgc.org)

Ως θέμα, η επίσκεψη εκθέσεων και ιστορικών μνημείων, προσφέρει στα παιδιά εκτός από ένα ταξίδι στην ιστορία και τη δυνατότητα ενεργοποίησης και προώθησης της δημιουργικότητάς τους. Το πρόγραμμα συνδέεται με θεμελιώδεις διαθεματικές έννοιες όπως η ιστορία, η μνήμη, η τέχνη, η πληροφορία, η επικοινωνία, η δομή, η οργάνωση και η αλληλεπίδραση.

Η επίδραση της ιστορίας στα παιδιά μας οδηγεί να αναγνωρίσουμε τις μουσειακές εκθέσεις και τα ιστορικά κτίρια και νεκροταφεία όχι μόνο ως πολεμικά - ιστορικά μνημεία, αλλά και ως εργαλεία μάθησης μέσα από μία διαφορετική προσέγγιση, αυτή της ζωής. Το παιδιά αναζητούν, μαθαίνουν, εμπνέονται και μεταδίδουν τα δικά τους μηνύματα, γράφουν ποίηση, βλέπουν πίνακες ζωγραφικής και αυτό-επιβεβαιώνονται καθώς μοιράζονται τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και τις δημιουργίες τους με την υπόλοιπη τάξη ή την οικογένειά τους.

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» αποτελείται από τρείς βασικούς πυλώνες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να πραγματοποιήσει μέρος της εργασίας και της προετοιμασίας για την επίσκεψη στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια μέσα στην τάξη με τη βοήθεια του εγχειριδίου, «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται».

Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος αφορά στην επίσκεψη της τάξης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου μετά από σχετική ξενάγηση δίνεται στους μαθητές το γενικότερο πλαίσιο σε σχέση με τον χώρο και το χρόνο (Μακεδονία-Θεσσαλονίκη: Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α' Παγκόσμιος Πόλεμος 1915-18). Κατά την επίσκεψη στο Μουσείο δίνεται επίσης η ευκαιρία στους μαθητές να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με τη λογοτεχνική και εικαστική παραγωγή της εποχής και τα νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων στη Θεσσαλονίκη καθώς και περισσότερες πηγές και υλικό με το οποίο θα μπορέσουν να δουλέψουν μαζί με τους υπεύθυνους δασκάλους/καθηγητές μέσα στην τάξη με σκοπό να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό ή ομαδικό έργο το οποίο μπορούν να παρουσιάσουν στην τάξη τους κατά την επίσκεψή τους στα στρατιωτικά νεκροταφεία.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει την επίσκεψη των μαθητών σε ένα από τα στρατιωτικά νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (στη Μίκρα, ή εναλλακτικά στα νεκροταφεία της Lembet Road-στην οδό Λαγκαδά), όπου οι μαθητές περιηγούνται στον χώρο, εντοπίζουν τους στρατιώτες ή τις νοσοκόμες που ξεχώρισαν κατά την έρευνά τους, μιλούν για τα συναισθήματά τους, και παρουσιάζουν τη δουλειά τους όπως την οργάνωσαν μέσα στην τάξη τους.

Ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ενότητα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουλέψουν περισσότερο πάνω στο πρόγραμμα με τη βοήθεια του εγχειριδίου "Η Θεσσαλονίκη Θυμάται".

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος περιλαμβάνει τη συμμετοχή των έργων των μαθητών στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό ποίησης τέχνης και μουσικής που πραγματοποιούμε στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Never Such Innocence που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε σχέση με την ιστορία και την κληρονομιά που μας άφησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, μέσα από τις τέχνες. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9-16 ετών από όλη την Ελλάδα και τους προσκαλεί να αντλήσουν έμπνευση από τους 12.000 Βρετανούς στρατιώτες που χάθηκαν στο Μακεδονικό Μέτωπο πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων, των Γάλλων και των Σέρβων και των Ιταλών και να δηλώσουν τη δική τους συμμετοχή μαζί με άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το σχολείο και ο υπεύθυνος δάσκαλος/καθηγητής λαμβάνουν βεβαίωση υλοποίησης του προγράμματος, κατόπιν συνεννόησης μαζί μας.

  • Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες: 09.00 - 14.00 Τηλ: 2310 223073, e-mail: info@imma.edu.gr
  • Τα κοιμητήρια της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων είναι ανοιχτά στο κοινό, καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του οργανισμού Never Such Innocence http://www.neversuchinnocence.com/ Ή επικοινωνήστε με το Βρετανικό Συμβούλιο, Χρυσούλα Μελίδου, τηλ: 2310 378314, e-mail: chrysoula.melidou@britishcouncil.gr
  • Το εγχειρίδιο του προγράμματος "Η Θεσσαλονίκη Θυμάται" μπορείτε να το βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στη σχετική ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου: www.britishcouncil.gr/events/salonika-remembers

Δεν ξεχνούμε τους ήρωες από κάθε μεριά του πλανήτη, που έδωσαν τη ζωή τους και σήμερα βρίσκονται θαμμένοι στα κοινοπολιτειακά κοιμητήρια της Βόρειας Ελλάδας. Η CWGC είναι ο φορέας που φροντίζει τους τάφους και τα μνημεία 18.000 πεσόντων στρατιωτών της Κοινοπολιτείας καθώς και 400 στρατιωτών άλλων εθνικοτήτων σε 25 κοιμητήρια σε όλη την Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης

Η νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης ξετυλίγεται ζωντανά στα μάτια των παιδιών μέσα από δραματοποίηση, παιχνίδια και προκλήσεις.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παρελθόν της πόλης, να εξοικειωθούν με την μετάβασή της από πόλη μιας αυτοκρατορίας σε συμπρωτεύουσα ενός εθνικού κράτους, να αντιμετωπίσουν κριτικά την έννοια της πολυπολιτισμικότητας, να βιώσουν τις μυρωδιές, τους ήχους και τις ιστορίες της πόλης μέσα από τα μνημεία της, στα οποία δίνουν τις δικές τους αφηγήσεις.

Εικόνες από το πρόγραμμα:

Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα

Κρυμμένα μηνύματα και καλά φυλαγμένα μυστικά περιμένουν την αποκρυπτογράφισή τους. Τα παιδιά μέσα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι γρίφων ανακαλύπτουν τη μυστική φύση του Μακεδονικού Αγώνα επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη λογική τους!

Ταξιδεύοντας στο χρόνο πάνω σε μία πένα και ένα …ποντίκι! (2003 – σήμερα)

Το πρόγραμμα καλεί τα παιδιά σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από πορείες και στάσεις που επιζητούν το κριτικό κοίταγμα της Ιστορίας.

Με συντροφιά την πένα των Μακεδονομάχων τα παιδιά επεξεργάζονται κατά ομάδες θεματικές ενότητες μέσα στη σχολική αίθουσα και τη μετατρέπουν σε ερευνητικό κέντρο. Κατόπιν, επισκέπτονται το μουσείο, όπου τα ίδια πια ως ξεναγοί παρουσιάζουν τοθέμα τους χρησιμοποιώντας τα εκθέματα του χώρου. Τέλος, το ερευνητικό κέντρο του μουσείου ανοίγει τις πόρτες του και τα αρχεία του και δείχνει πώς η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα.

Εικόνες από το πρόγραμμα:

Με τον τρόπο αυτόν τα παιδιά εξοικειωνονται με τις διαδικασίες που απαιτούνται γι ατη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τη διάσωση των πηγών, αλλά και τη μετατροπή των αντικειμένων σε μουσειακά εκθέματα.

Έντυπα του προγράμματος (εξώφυλλα)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.

Μουσειοσκευή: «Ο Μακεδονικός Αγώνας στο Βάλτο των Γιαννιτσών» (2005 – σήμερα)

Μια μαγική μουσειοβαλίτσα μεταμορφώνει τη σχολική αίθουσα σε μυστηριώδη βάλτο. Κούκλες, παιχνίδια, κατασκευές και μύρια άλλα, που ξεπηδούν από τη βαλίτσα, μεταφέρουν τους μικρούς μας φίλους στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Εικόνες από το πρόγραμμα:

Ο Μακεδονικός Αγώνας μέσα από τα διηγήματα της Πηνελόπης Δέλτα (1985 – 2007)

Στόχος του προγράμματος ήταν η εξοικείωση με το Μακεδονικό Αγώνα μέσα από την διαδικασία του παιχνιδιού, της ψυχαγωγίας και της αυτενέργειας των παιδιών.

Εικόνες από το πρόγραμμα:

Πρόσθετες Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Το Μουσείο επίσης:

  • διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές παραμεθορίων σχολείων στη Θεσσαλονίκη
  • διοργανώνει σχολικούς διαγωνισμούς γνώσεων, λογοτεχνίας και ζωγραφικής
  • δανείζει στα σχολεία, κατόπιν αιτήσεως, εποπτικό υλικό και ομιλίες για τη διοργάνωση εορτών,
    και, τέλος, με την ενίσχυση διαφόρων κοινωφελών ιδρυμάτων,
  • παρέχει υποτροφίες σε απόφοιτους Ανωτάτων Σχολών για τη συνέχιση των μεταπτυχιακών τους σπουδών ή την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε θέματα της νεότερης ιστορίας και ειδικότερα της Μακεδονίας.

Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2018 23:57