Αναζήτηση

Go

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο μας υπήρξε το πρώτο στη Θεσσαλονίκη που εφάρμοσε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στους χώρους του αλλά και στις σχολικές αίθουσες ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το οποίο ανέλαβε ομάδα εθελοντριών οδηγών και εκπαιδευτριών του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών.

Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα στηρίζονται στη βασική μας αντίληψη ότι το μουσείο αποτελεί έναν χώρο, όπου ο πολιτισμός όχι μόνο προβάλλεται, αλλά και συν-δημιουργείται.

Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης

Η νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης ξετυλίγεται ζωντανά στα μάτια των παιδιών μέσα από δραματοποίηση, παιχνίδια και προκλήσεις.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παρελθόν της πόλης, να εξοικειωθούν με την μετάβασή της από πόλη μιας αυτοκρατορίας σε συμπρωτεύουσα ενός εθνικού κράτους, να αντιμετωπίσουν κριτικά την έννοια της πολυπολιτισμικότητας, να βιώσουν τις μυρωδιές, τους ήχους και τις ιστορίες της πόλης μέσα από τα μνημεία της, στα οποία δίνουν τις δικές τους αφηγήσεις.

Εικόνες από το πρόγραμμα:

Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα

Κρυμμένα μηνύματα και καλά φυλαγμένα μυστικά περιμένουν την αποκρυπτογράφισή τους. Τα παιδιά μέσα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι γρίφων ανακαλύπτουν τη μυστική φύση του Μακεδονικού Αγώνα επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη λογική τους!

Ταξιδεύοντας στο χρόνο πάνω σε μία πένα και ένα …ποντίκι! (2003 – σήμερα)

Το πρόγραμμα καλεί τα παιδιά σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από πορείες και στάσεις που επιζητούν το κριτικό κοίταγμα της Ιστορίας.

Με συντροφιά την πένα των Μακεδονομάχων τα παιδιά επεξεργάζονται κατά ομάδες θεματικές ενότητες μέσα στη σχολική αίθουσα και τη μετατρέπουν σε ερευνητικό κέντρο. Κατόπιν, επισκέπτονται το μουσείο, όπου τα ίδια πια ως ξεναγοί παρουσιάζουν τοθέμα τους χρησιμοποιώντας τα εκθέματα του χώρου. Τέλος, το ερευνητικό κέντρο του μουσείου ανοίγει τις πόρτες του και τα αρχεία του και δείχνει πώς η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα.

Εικόνες από το πρόγραμμα:

Με τον τρόπο αυτόν τα παιδιά εξοικειωνονται με τις διαδικασίες που απαιτούνται γι ατη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τη διάσωση των πηγών, αλλά και τη μετατροπή των αντικειμένων σε μουσειακά εκθέματα.

Έντυπα του προγράμματος (εξώφυλλα)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.

Μουσειοσκευή: «Ο Μακεδονικός Αγώνας στο Βάλτο των Γιαννιτσών» (2005 – σήμερα)

Μια μαγική μουσειοβαλίτσα μεταμορφώνει τη σχολική αίθουσα σε μυστηριώδη βάλτο. Κούκλες, παιχνίδια, κατασκευές και μύρια άλλα, που ξεπηδούν από τη βαλίτσα, μεταφέρουν τους μικρούς μας φίλους στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Εικόνες από το πρόγραμμα:

Ο Μακεδονικός Αγώνας μέσα από τα διηγήματα της Πηνελόπης Δέλτα (1985 – 2007)

Στόχος του προγράμματος ήταν η εξοικείωση με το Μακεδονικό Αγώνα μέσα από την διαδικασία του παιχνιδιού, της ψυχαγωγίας και της αυτενέργειας των παιδιών.

Εικόνες από το πρόγραμμα:

Πρόσθετες Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Το Μουσείο επίσης:

  • διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές παραμεθορίων σχολείων στη Θεσσαλονίκη
  • διοργανώνει σχολικούς διαγωνισμούς γνώσεων, λογοτεχνίας και ζωγραφικής
  • δανείζει στα σχολεία, κατόπιν αιτήσεως, εποπτικό υλικό και ομιλίες για τη διοργάνωση εορτών,
    και, τέλος, με την ενίσχυση διαφόρων κοινωφελών ιδρυμάτων,
  • παρέχει υποτροφίες σε απόφοιτους Ανωτάτων Σχολών για τη συνέχιση των μεταπτυχιακών τους σπουδών ή την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε θέματα της νεότερης ιστορίας και ειδικότερα της Μακεδονίας.

Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2015 12:53