Αναζήτηση

Go

Το χρονικό της ίδρυσης του μουσείου

Η ιδέα για την ίδρυση του Μουσείου αυτού ήταν παλαιότερη: Λίγα χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1917, η Προσωρινή Kυβέρνηση Bενιζέλου, με το διάταγμα 2134 αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση "Μακεδονικού Μουσείου", αλλά με γενικότερο χαρακτήρα. Στο Mουσείο αυτό θα συγκεντρώνονταν «όλα τα άξια λόγου αρχαιολογικά ευρήματα, τα σημειούντα τους διαφόρους ιστορικούς και καλλιτεχνικούς σταθμούς δι' ων διήλθεν η Μακεδονία, από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των χρόνων της Τουρκοκρατίας συμπεριλαμβανομένων».

Τις ενέργειες για ίδρυση μουσείου προώθησε στη δεκαετία του 1940 η Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, ενώ μετά το 1950 οι πρωτοβουλίες πέρασαν σε μια ομάδα ιδιωτών απογόνων γνωστών Μακεδονομάχων. Τον Δεκέμβριο μάλιστα του 1965 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Στέφανος Στεφανόπουλος υπέγραψε διάταγμα για την ίδρυση Μουσείου Μακδεδονικού Αγώνα, που θα στεγαζόταν στο κτήριο του πρώην Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τους σεισμούς του 1978 το κτήριο που στέγαζε κάποτε το Ελληνικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, κτήριο ανακαινίστηκε και παραχωρήθηκε στο Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα», προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα. Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Οκτωβρίου 1982 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το 1990 ο εκθεσιακός χώρος αναμορφώθηκε ριζικά από τον σκηνοθέτη και σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάννη. Μια δεύτερη ανακαίνιση του εκθεσιακού χώρου πραγματοποιήθηκε το διάστημα 2008-2009. Ο νέος εκθεσιακός χώρος εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2009 από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππο Πετσάλνικο.

Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2010 19:31