Δραστηριότητες το 2018

 • Ψήφισμα σχετικά με τις τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση μετά τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουν ανακοινωθεί ή διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης και επιφυλασσόμενο να επανέλθει μετά την τελική δημοσιοποίηση...

 • Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης

  Από τις 18 έως και τις 29 Ιουνίου, το Μουσείο μας οργανώνει καλλιτεχνικό—και όχι μόνο—εργαστήρι για παιδιά ηλικίας από 6 έως και 12 ετών.

 • Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ξεναγήσεις, δρώμενα και προβολές

  Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Μ.Μ.Α.) γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ξεναγήσεις και πολιτιστικά δρώμενα με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

 • ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - Το Θέατρο Σκιών στην Εκπαίδευση

  Το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Υπεύθυνης αυτού κας Ξανθίππης Βασιλειάδου, οργάνωσε για το σχ. έτος 2017-2018, Δίκτυο Σχολείων με θέμα «Το Θέατρο Σκιών στην Εκπαίδευση» σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα που φιλοξενεί την έκθεση «Το ηρωικό δράμα στο Θέατρο Σκιών», η οποία ήταν συνεργασία του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών που εδρεύει στη Γρανάδα της Ισπανίας και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

 • Εγκαίνια παιδικής έκθεσης ζωγραφικής και ποιημάτων

  «Η Θεσσαλονίκη θυμάται» τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από ζωγραφική και ποιήματα παιδιών!

  Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με το British Council, την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, τον Οργανισμό Never Such Innocence και την Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα επιβράβευσε τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του "Never such Ιnnocence" με θέμα τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 • Δραστήριος… Μάιος στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

  Με εκθέσεις ζωγραφικής μαθητών που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα «Η Θεσσαλονίκη θυμάται» και «Το Θέατρο Σκιών στην Εκπαίδευση», με εκδηλώσεις για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με τη μόνιμη έκθεση — σταθερή πρόσκληση προς το κοινό να το επισκεφθεί — και την έκθεση για το Θέατρο Σκιών, υποδέχεται τον Μάιο το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

 • «Η Θεσσαλονίκη θυμάται» Οι μαθητές εκφράζονται δημιουργικά για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

  Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη θυμάται» (Salonika Remembers), το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στις 7:00 μ.μ., το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής και την παρουσίαση ποιημάτων, μαθητών από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι συμμετείχαν στον Διαγωνισμό "Never such Ιnnocence" (του ομώνυμου βρετανικού κοινωφελούς οργανισμού) με θέμα τα 100 χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

 • Στην κορυφή του TripAdvisor το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

  Στις κορυφαίες προτάσεις του δημοφιλούς διαδικτυακού ταξιδιωτικού οδηγού TripAdvisor για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Οι κριτικές των επισκεπτών δεν είναι απλώς θετικές αλλά τις περισσότερες φορές είναι ένθερμες. Οι επισκέπτες κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για «κρυφό...

 • Εκθέσεις και εκδηλώσεις στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από 2/4-15/4

  Με ειδικό ωράριο αλλά με τις δράσεις του σε πλήρη εξέλιξη θα λειτουργήσει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κατά τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και έως τις 15 Απριλίου 2018. Ένα πασχαλινό εικαστικό εργαστήρι, η έκθεση θεάτρου σκιών "Το Ηρωικό...

 • Παύλος Μελάς: 148 χρόνια από τη γέννησή του

  Εκατόν σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του Παύλου Μελά (29 Μαρτίου 1870, στη Μασσαλία), το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από την οθωμανική αυτοκρατορία.

 • «Την άνοιξη, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις»: πασχαλινό εικαστικό εργαστήρι στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

  Πασχαλινό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 7-12 ετών διοργανώνει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο τον λόγο του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «Την άνοιξη, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις». Το εργαστήρι θα λειτουργήσει στους χώρους του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα από 2 έως 4 Απριλίου (Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη) κατά τις ώρες 10.00-14.00.

 • Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

  Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, τιμώντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου παρουσίασε χθες, Τετάρτη 21 Μαρτίου και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου, δεκάλεπτο θεατρικό δρώμενο με θέμα την Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική. Ακολούθησε εκδήλωση του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» με θέμα «25 χρόνια για ένα όνομα: Σκέψεις, κρίσεις και εμπειρίες σχετικά με τις εξελίξεις με το Μακεδονικό Ζήτημα».

 • Το Κιλκίς θυμάται»: σεμινάριο για την κληρονομιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

  Με μεγάλη συμμετοχή λειτουργών της Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Κιλκίς το επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Το Κιλκίς θυμάται», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού Δικτύου Τοπικής Ιστορίας «Το Κιλκίς στην τροχιά του χρόνου». Το σεμινάριο οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κιλκίς σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς.

 • Παρουσίαση βιβλίου του Γ. Χρηστίδη «Η Σερβική Πολιτική στο Κόσοβο. Ιούνιος 1999-2016»

  Την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 στις 7:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα η παρουσίαση βιβλίου του κ. Γ. Χρηστίδη, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τίτλο Σερβική Πολιτική στο Κόσοβο Ιούνιος 1999-2006.

 • Θεατρική Παράσταση «Το Τελευταίο Ποίημα» του Γιόβαν Ντούτσιτς

  Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 στις 18:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα θα πραγματοποιηθεί η παράσταση του έργου του Γιόβαν Ντούτσιτς το «Το Τελευταίο Ποίημα»

 • Ημερίδα με θέμα «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης: Από τον Μεσοπόλεμο στο Ολοκαύτωμα»

  Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης: Από τον Μεσοπόλεμο στο Ολοκαύτωμα» που διοργάνωσε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» στην αίθουσα Αλ. Χαΐτογλου του Μουσείου, με αφορμή την επερχόμενη Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

 • «Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών»: ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

  Πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα η πρώτη συνάντηση με το δίκτυο των σχολείων Δυτικής Θεσσαλονίκης που θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών», το οποίο σχεδιάστηκε από την κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ. Τη συνάντηση οργάνωσε η κ. Ξανθίππη Βασιλειάδου, υπεύθυνη του γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

 • Πρόσκληση σε ημερίδα με θέμα: «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης: Από τον Μεσοπόλεμο στο Ολοκαύτωμα»

  Το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» σας προσκαλεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19:00, στην Ημερίδα με θέμα «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης: Από τον Μεσοπόλεμο στο Ολοκαύτωμα»

 • Πρωτοχρονιάτικο εικαστικό εργαστήριο για παιδιά με θέμα: Γιορτή των Αγγέλων στο Μουσείο

  Από την Τετάρτη 27 μέχρι και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα το Πρωτοχρονιάτικο εικαστικό εργαστήριο για παιδιά με θέμα: Γιορτή των Αγγέλων στο Μουσείο.