Δραστηριότητες το 2017

 • Ημερολόγιο 2018: «Ο Μακεδονικός Ελληνισμός της Διασποράς»

  Αφιερωμένο στον μακεδονικό ελληνισμό της Διασποράς είναι το Ημερολόγιο 2018 που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με τη χορηγία της βιομηχανίας τροφίμων «Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ».

 • Εκθέσεις και εκδηλώσεις στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από 20/12-7/1

  Με ειδικό ωράριο αλλά με τις δράσεις του σε πλήρη εξέλιξη θα λειτουργήσει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κατά τις μέρες των εορτών, από τα Χριστούγεννα έως τα Φώτα. Μια χριστουγεννιάτικη συναυλία, ένα πρωτοχρονιάτικο εικαστικό εργαστήρι, η έκθεση θεάτρου σκιών «Το Ηρωικό Δράμα στο Θέατρο Σκιών» και, φυσικά, η σπουδαία μόνιμη έκθεση κειμηλίων, τεκμηρίων από τη Μακεδονία του 19ου - 20ου αιώνα καθώς και συλλογή σύγχρονων ζωγραφικών έργων εμπνευσμένα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 • Sleepover-Διανυκτέρευση στο Μουσείο για παιδιά

  Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα η επιτυχημένη δράση «Sleepover - Διανυκτέρευση στο Μουσείο για παιδιά», που διοργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά το Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 • Επίσκεψη του Προξενικού Σώματος Θεσσαλονίκης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

  Τα μέλη του Προξενικού Σώματος Θεσσαλονίκης είχαν την τιμή να υποδεχθούν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, τη Δευτέρα, 11/12/2017, στις 19.00, ο Πρόεδρος Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ).

 • Παρουσίαση βιβλίου του Ι. Αρμακόλα

  Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ιωάννη Αρμακόλα, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τίτλο «Πολιτική και Κοινωνία στην Τούζλα από το 1992 έως το 1995»

 • Χριστουγεννιάτικο Παζάρι στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

  Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Παζάρι τα έσοδα του οποίου θα ενισχύσουν τις δράσεις του Μουσείου. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό, σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

 • Sleepover – Διανυκτέρευση στο μουσείο για παιδιά

  Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα συμμετέχει στη δράση «Sleepover – Διανυκτέρευση στο μουσείο για παιδιά» που διοργανώνει το Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ της Διεύθυνσης Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τη φιλοξενία 20 παιδιών 8-12 ετών, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, από τις 18.00 μ.μ. (δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής).

 • Νέο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

  Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα διευρύνθηκε το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου και πλέον θα είναι ανοιχτό τις Τετάρτες από τις 9.00 π.μ. ως τις 8.00 μ.μ. Ο στόχος είναι να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο το κοινό...

 • Το Θέατρο Σκιών στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

  Τη σχολική χρονιά 2017-2018, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενεί, στην αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου, την έκθεση με τίτλο «Το Ηρωϊκό Δράμα στο Θέατρο Σκιών». Μόνο τη σχολική χρονιά 2017-2018, στην αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου του Μουσείου μας θα πραγματοποιούνται παραστάσεις για τους μαθητές από τον κ. Χρήστο Στανίση, μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη, κατόπιν συνεννόησης. Η παράσταση έχει θέμα την πορεία του Παύλου Μελά στη Μακεδονία με συνοδοιπόρο του τον Γερμανό Καραβαγγέλη.

 • Παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη θυμάται / Salonika Remembers»

  Στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Πολεμικών Κοιμητηρίων (CWGC), το British Council, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Never Such Innocence παρουσίασαν την Τρίτη 24.10.2017 το νέο συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία «Η Θεσσαλονίκη θυμάται / Salonika Remembers».

 • 113 χρόνια από τη θυσία του Παύλου Μελά

  Παύλος Μελάς, ένα εθνικό σύμβολο σε μια εποχή εφησυχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης Συμπληρώνονται αύριο 113 χρόνια από τη θυσία του Συμπληρώνονται αύριο, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, 113 χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος Μελάς άφηνε την τελευταία του πνοή στη...

 • Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα

  Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου είναι η Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 10.00 έως τις 19.00 με ξεναγήσεις σε ομάδες ανά μία ώρα, έως τις 17.30. Στις 18.00 τα αδέλφια Λυδία...

 • Ανοιχτή παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη θυμάται»

  Ανοιχτή παρουσίαση για την ενημέρωση των Σχολικών Συμβούλων (Για όλους τους εκπαιδευτικούς) σχετικά με τα εργαλεία, τους στόχους και τους χώρους δράσης του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

 • Απόδοση τιμής σε Ιω. Χασιώτη και Χρίστο Ζαφείρη

  Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Ίδρυμα απένειμε την τιμή του Επιτίμου Προέδρου στον Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ και τέως Πρόεδρο κ. Ιωάννη Χασιώτη και του Επιτίμου Μέλους του Δ.Σ. στον δημοσιογράφο και τέως Γενικό Γραμματέα κ. Χρίστο Ζαφείρη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23), την Κυριακή 8.10.2017 στις 12 το μεσημέρι.

 • Πρόσκληση σε ομιλία

  Το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» σας προσκαλεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, ώρα 19:00, στην ομιλία της κας Μαρίας Ρούσκα – Ντερλίκη, φιλολόγου, με θέμα: Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Η ομιλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του διαχρονικού...

 • Αναβολή συναυλίας ορχήστρας πνευστών

  Δυστυχώς ο καιρός δεν μας βοήθησε και η σημερινή υπαίθρια συναυλία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο καιρός θα είναι ψυχρός και ο αέρας ενοχλητικός, έτσι όλη η εκδήλωση αναβάλλεται για άλλο...

 • Πρόσκληση σε συναυλία ορχήστρας πνευστών

  Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, το Εργαστήριο Συνόλων Πνευστών Οργάνων (ΠΝ.Ο.Ε.Σ.) και το Σωματείο Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα παρουσιάζουν: ΣΥΝΑΥΛΙΑ της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΠΝΕΥΣΤΩΝ (Concert Band) του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Με έργα από το Μπαρόκ και τον Ρομαντισμό έως το...

 • Εκδήλωση απόδοσης τιμής σε κ. Χασιώτη και κ. Ζαφείρη

  Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής κ. Περικλής Α. Μήτκας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος σας προκαλούν σε τιμητική εκδήλωση για τον Ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ και τέως Πρόεδρο του Δ.Σ....

 • Εγκαίνια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη θυμάται»

  «Η Θεσσαλονίκη θυμάται», ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τα 100 χρόνια του Μακεδονικού Μετώπου

 • Πρόσκληση σε ομιλία

  Το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σας προσκαλεί την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 7:00 μ. μ., στην ομιλία του κ. Alan Wakefield, συγγραφέα και προέδρου της Salonika Campaign Society, με θέμα: «Mountains, Mules and Malaria - Soldiering with the British Salonika Force 1915-1918 Βουνά, μουλάρια κι ελονοσία: Με το στρατό της Βρετανικής Δύναμης Θεσσαλονίκης 1915-1918»

 • Υποδοχή του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

  Υποδοχή του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017, ο πρόεδρος Νικόλαος Μαργαρόπουλος, ο διευθυντής Βασίλειος Νικόλτσιος και τα μέλη του...

 • Εγκαίνια Έκθεσης «Ελλάδα – Σερβία: 150 χρόνια αγώνων για Ευρωπαϊκά Βαλκάνια»

  Με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης του Φεσλάου, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενεί έκθεση που οργάνωσε το Ιστορικό Μουσείο Βελιγραδίου. Στην έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα – Σερβία: 150 χρόνια αγώνων για Ευρωπαϊκά Βαλκάνια», γίνεται μία αναδρομή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους δύο αιώνες.

 • Έκθεση «Ελλάδα – Σερβία: 150 χρόνια αγώνων για Ευρωπαϊκά Βαλκάνια»

  Με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης του Φεσλάου, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενεί έκθεση που οργάνωσε το Ιστορικό Μουσείο Βελιγραδίου. Στην έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα – Σερβία: 150 χρόνια αγώνων για Ευρωπαϊκά Βαλκάνια», γίνεται μία αναδρομή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους δύο αιώνες.

 • 14 Σεπτεμβρίου 2017: Εγκαίνια έκθεσης «Ελλάδα – Σερβία: 150 χρόνια αγώνων για Ευρωπαϊκά Βαλκάνια»

  Εγκαίνια έκθεσης «Ελλάδα – Σερβία: 150 χρόνια αγώνων για Ευρωπαϊκά Βαλκάνια»

 • Αποτελέσματα 3ου Μαθητικού Διαγωνισμού

  Αξιολόγηση από την Κριτική Επιτροπή των εργασιών για τον 3ο διαγωνισμό «Κοινωνική, πνευματική και εθνική ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη (από τα τέλη του 18ου αι. ως τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου)», για μαθήτριες/τές της Β΄ και της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων της Μακεδονίας και της Θράκης που διοργάνωσε το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά το σχολικό έτος 2016/17, η διεξαγωγή του οποίου έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

 • Καλοκαιρινό εικαστικό εργαστήρι

  Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα οργανώνει καλοκαιρινό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών. Το εργαστήρι θα λειτουργήσει στους χώρους του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα από 19 έως 30 Ιουνίου (εκτός Σαββατοκύριακου) και ώρες 10.00-14.00.

 • ‘Σημειώματα για τη Μέση Ανατολή’: Πρόσκληση σε βιβλιοπαρουσίαση

  Το Δ.Σ. του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου "Σημειώματα για τη Μέση Ανατολή"

 • Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017

  Δωρεάν ξεναγήσεις, ζωντανή μουσική από το Μεικτό «Κουϊντέτο» Πνευστών της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ΄ Σώματος Στρατού, μουσικοθεατρικό δρώμενο βασισμένο στις προσωπικές επιστολές της οικογένειας του Παύλου Μελά!

 • Το ηρωικό δράμα στο θέατρο σκιών

  Πρόσκληση στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Το ηρωικό δράμα στο θέατρο σκιών» που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο μας την Παρασκευή, 5 Μαϊου, στις 7:30 μ.μ.

 • Ομιλία με θέμα: Το Μακεδονικό Ζήτημα σε μια νέα φάση: Η δημιουργία της «Ομόσπονδης Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και η καλλιέργεια της σλαβομακεδονικής ταυτότητας (1944-1991).

  Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, ώρα 19:00, στην ομιλία του κ. Βλάση Βλασίδη, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα: Το Μακεδονικό Ζήτημα σε μια νέα φάση: Η δημιουργία της «Ομόσπονδης Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και η καλλιέργεια της σλαβομακεδονικής ταυτότητας (1944-1991).

 • «Τραγούδια Ηρωικά και Λυρικά», Συναυλία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

  Βραδιά λυρικού τραγουδιού αφιερωμένη στην επέτειο της 25ης Μαρτίου και στην έλευση της Άνοιξης

 • Εικαστικό Εργαστήριο: Το Πάσχα του Καραγκιόζη στο μουσείο μας

  Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα οργανώνει εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 7-12 ετών, με θέμα «Το Πάσχα του Καραγκιόζη». Στο χώρο του μουσείου μας τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα εξής: • έργα τέχνης που απεικονίζουν το Θείο δράμα και το...

 • Πασχαλινό Παζάρι, 1 Απριλίου, 11:00 έως 18:00

  Σας περιμένουμε το Σάββατο 1 Απριλίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγεμα. Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και άλλα πολλά φτιαγμένα από φίλους του Μουσείου για τα πασχαλίνα δώρα σας. Θα υπάρχει καφές με χειροποίητες πίτες και γλυκά Οι εκδόσεις...

 • Πρόσκληση σε συναυλία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

  Τραγούδια Ηρωικά και Λυρικά Βραδιά λυρικού τραγουδιού αφιερωμένη στην επέτειο της 25ης Μαρτίου και στην έλευση της Άνοιξης. Μουσική: Αθανάσιος Ζέρβας, αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017, ώρα 7.30 μ.μ. Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23), τηλ. 2310...

 • Παράταση 3ου Μαθητικού Διαγωνισμού

  3ος διαγωνισμός για μαθήτριες/τές των Β΄ και Γ΄ τάξεων των Γυμνασίων της Μακεδονίας και της Θράκης με θέμα: «Κοινωνική, πνευματική και εθνική ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη (από τα τέλη του 18ου αι. ως τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου)»

 • Ομιλία με θέμα: Η εθνογένεση ως ιστορικό φαινόμενο και ιστοριογραφικό αντικείμενο: Η ελληνική περίπτωση.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σας προσκαλεί την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017, ώρα 7:00 μ. μ., στην ομιλία του κ. Ιωάννη Κ. Χασιώτη, Ομοτίμου Καθηγητή Ιστορίας του Α.Π.Θ., με θέμα: Η εθνογένεση ως ιστορικό φαινόμενο και...

 • 3ος Μαθητικός Διαγωνισμός

  3ος διαγωνισμός για μαθήτριες/τές των Β΄ και Γ΄ τάξεων των Γυμνασίων της Μακεδονίας και της Θράκης με θέμα: «Κοινωνική, πνευματική και εθνική ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη (από τα τέλη του 18ου αι. ως τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου)»