«Σκιές στη λίμνη» Βιβλιο–παρουσίαση στον ΙΑΝΟ, 11/10/2014


Το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, η παρουσίαση του εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου «Σκιές στη Λίμνη» της ιστορικού-μουσειολόγου Περσεφόνης Καραμπάτη.

Πρόκειται για μια σύγχρονη λογοτεχνική αποτύπωση, εμπλουτισμένη με νεανική εικονογράφηση, του Μακεδονικού Αγώνα στη λίμνη των Γιαννιτσών.

Στις φλόγες ενός ανορθόδοξου και σκληρού πολέμου δυο παιδιά, ο Νάκος και ο Ίτσο, βρίσκονται άθελά τους σε αντίθετα στρατόπεδα. Πώς βλέπουν όμως τον πόλεμο, τον εχθρό, τον αντίπαλο, οι νεανικές ψυχές, που απότομα μεγάλωσαν μέσα στην αντάρα της αδυσώπητης εκείνης εθνικής αναμέτρησης; Πώς νιώθουν οι πολεμιστές βλέποντας τον πόλεμο και μέσα από τα μάτια των παιδιών; Αυτά είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα, στα οποία η συγραφέας προσπαθεί να δώσει απαντήσεις, με τρόπο επαγωγικό για τους νεαρούς αναγνώστες.

Το βιβλίο παρουσίασαν η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κ. Άγγελος Χοτζίδης, ιστορικός-εκπαιδευτικός και η συγγραφέας Περσεφόνη Καραμπάτη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης, Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Στ΄Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη που παρουσίασε ένα όμορφο θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε απόσπασμα από το βιβλίο.

Μπορείτε να παρακαλουθήσετε τα βίντεο των ομιλιών εδώ:

Ομιλία Σταυρούλας Μαυρογένη:

Ομιλία Άγγελου Χοτζίδη:

Ομιλία Περσεφόνης Καραμπάτη

Επιστροφή