Δραστηριότητες το 2015

Πρόσκληση σε Ομιλία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δ.Σ. του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» σας προσκαλεί στην ομιλία της κας Ευσεβίας Λασηθιωτάκη με θέμα: «Προβολές ελληνικής ταυτότητας από τα μέλη της Ελληνόφωνης, Μουσουλμανικής κοινότητας της Συρίας και του Λιβάνου». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διαλέξεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, δίπλα στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης) την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 και ώρα 7 μ.μ.

Η κα Λασηθιωτάκη είναι εθνολόγος, κάτοχος τίτλων MA στις Μεσανατολικές Σπουδές (2002) και στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (2003) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και υποψήφια διδάκτορας στις Μεσανατολικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Exeter. Το πρωτογενές υλικό της παρουσίασης είναι αποτέλεσμα ανθρωπολογικής έρευνας στον Λίβανο και τη Συρία για 17 μήνες (κατά τα έτη 2003, 2006-2008 αλλά και αργότερα).

Περίληψη της ανακοίνωσης:
Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Οθωμανούς (1645-1669) χιλιάδες ορθόδοξων Χριστιανών του νησιού εξισλαμίσθηκαν. Κάποιοι από τους απόγονους αυτών των εξισλαμισμένων Κρητικών ζούνε σήμερα στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου, στη Συρία και τον Λίβανο. Είναι περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, έχουν διατηρήσει πολλά ελληνικά ήθη και έθιμα, θυμούνται την Κρήτη, παντρεύονται μεταξύ τους και διαφυλάττουν την ελληνική γλώσσα.
Η παρουσίαση εστιάζει σε μερικές από τις εκφάνσεις της ελληνικής ταυτότητας της κοινότητας και ανοίγει τον διάλογο πάνω στο θέμα.

Επιστροφή