Δραστηριότητες το 2015

Εγκαίνια έκθεσης «Η Μακεδονία του Μεγάλου Πολέμου. 100 χρόνια μετά»


Το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα οργανώνει στην αίθουσα των περιοδικών του εκθέσεων πρωτότυπη έκθεση για τα 100 χρόνια του Μακεδονικού Μετώπου, με τίτλο: «Η Μακεδονία του Μεγάλου Πολέμου. 100 χρόνια μετά». Την έκθεση εγκαινίασε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Η έκθεση «Η Μακεδονία του Μεγάλου Πολέμου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τις πολεμικές επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου (1915-2015). Εκτίθενται κειμήλια του Μουσείου και ιδιωτών συλλεκτών για το Μακεδονικό Μέτωπο, πλήθος φωτογραφιών και εντύπων από διάφορες φάσεις της παρουσίας των δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Μακεδονία. Ο επισκέπτης μπορεί, με τη βοήθεια των ενημερωτικών κειμένων, που ετοίμασαν ειδικοί ιστορικοί, να αποκτήσει σαφή εικόνα της εποχής και κυρίως για τη σύνδεση του Μεγάλου Πολέμου με την Ελλάδα και ειδικότερα με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, με το υλικό αυτό δίνονται:

  • Τα αίτια της έκρηξης του Πολέμου και οι συνέπειές του για τα Βαλκάνια·
  • Οι παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία του Μακεδονικού Μετώπου και οι συνέπειές του για την ιστορία του Ελληνισμού (βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία, Κίνημα Εθνικής Αμύνης, Εθνικός Διχασμός, η Ελλάδα στους νικητές του Πολέμου κλπ.)·
  • Η γεωγραφική έκταση και ο χαρακτήρας του Μακεδονικού Μετώπου (στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμμετοχή ελληνικού στρατού κλπ.)
  • Η επίδραση της παρουσίας των συμμαχικών στρατευμάτων στη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα (έργα υποδομής, ελληνικός και ευρωπαϊκός τύπος, ιατρική περίθαλψη, πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή, επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες κλπ.)
  • Τα συμμαχικά και ελληνικά μνημεία και κοιμητήρια του Πολέμου στον ελλαδικό χώρο (φωτογραφικό υλικό με επιτόπια έρευνα συνεργατών του Ιδρύματος)·
  • Η αποτύπωση του Πολέμου και του Μακεδονικού Μετώπου στην Ιστορία.

Παράλληλα, στον χώρο της έκθεσης, θα λειτουργεί και μια «Εικαστική κατάθεση για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», με πίνακες σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν τα έργα τους από την εκστρατεία της Καλλίπολης. Τα έργα προέρχονται από την έκθεση In Red, που οργανώθηκε το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη και τη Λήμνο με τη συμμετοχή 31 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι καλλιτέχνες, που "δάνεισαν" τα έργα τους στο Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα για την έκθεση του Μακεδονικού Μετώπου, είναι οι: Γιώργος Πάλλης, Jane Long, Νίκος Κόκκαλης, Νίκος Τερζής, Ειρήνη Χριστοφορίδου, Παναγιώτης Καλογιάννης και Δημήτρης Καρλαφτόπουλος.

Διάρκεια έκθεσης: 26 Οκτωβρίου 2015 – 31 Μαρτίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9 π.μ. – 2μ.μ.
Σάββατο 10 π.μ. – 2μ.μ.

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια

Επιστροφή