Δραστηριότητες το 2016

Βιβλιοπαρουσίαση έκδοσης «Μεταξύ μνήμης και λήθης: Μνημεία και κοιμητήρια του Μακεδονικού Μετώπου (1915-1918)»


Το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα παρουσιάζει την έκδοσή του: Μεταξύ μνήμης και λήθης: Μνημεία και κοιμητήρια του Μακεδονικού Μετώπου (1915-1918), την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου.

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι:

• Alexey Popov, Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη,
• Christophe Le Rigoleur, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη,
• Siniša Pavić, Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη,
• Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Α.Π.Θ.,
• Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΠΑΜΑΚ,

και ο συγγραφέας του βιβλίου

• Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας

• Χρίστος Ζαφείρης, Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Πρόκειται για μία πλούσια εικονογραφημένη ιστορική έκδοση, η οποία μέσα από τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό της παρουσιάζει 100 μνημεία, κοιμητήρια και διάφορα έργα υποδομής (νοσοκομεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, κρήνες κ.ά.) του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου σε ελληνικό έδαφος και δεκάδες άλλα σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Βουλγαρία. Από τα μνημεία της ελληνικής επικράτειας 14 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, 45 στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, 10 στη Δυτική Μακεδονία, 12 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα (Κέρκυρα, Λήμνο κ.ά.).

Πρόκειται για έργα που κατασκεύασαν Έλληνες, Βρετανοί, Γάλλοι, Σέρβοι, Γερμανοί, Ρώσοι, Βούλγαροι, Ιταλοί κ.ά., είτε κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου ως έργα υποδομής είτε και αργότερα, για να τιμήσουν τη μνήμη τών δικών τους πεσόντων στο Μακεδονικό Μέτωπο. Ας μην ξεχνούμε ότι στα μέσα του 1918 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο στρατιώτες από έντεκα σημερινά ευρωπαϊκά κράτη και εννέα της Ασίας και της Αφρικής πήραν μέρος στο Μακεδονικό Μέτωπο. Στις 227 σελίδες του βιβλίου, εκτός από τις φωτογραφίες, υπάρχουν και έξι χάρτες με τις ακριβείς τοποθεσίες των μνημείων.

Επιστροφή