Δραστηριότητες το 2018

Θεατρική Παράσταση «Το Τελευταίο Ποίημα» του Γιόβαν Ντούτσιτς


Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 στις 18:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα θα πραγματοποιηθεί η παράσταση του έργου του Γιόβαν Ντούτσιτς το «Το Τελευταίο Ποίημα».

Ο Γιόβαν Ντούτσιτς είναι ένας από τους σημαντικότερους σέρβους νεωτεριστικούς ποιητές. Γεννήθηκε στο Τρέμπινιε, στη σημερινή Βοσνία και Ερζεγοβίνη, πιθανότατα το 1872 και πέθανε το 1943. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και πέθανε το 1875 στην εξέγερση της Ερζεγοβίνης και η μητέρα του πέθανε το 1900. Ο Γιόβαν Ντούτσιτς είχε δύο ακόμα αδέρφια από τον πρώτο γάμο της μητέρας του.

Εργάστηκε ως δάσκαλος στο Μόσταρ από το 1895 έως το 1899. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ζόρα» στο οποίο δημοσίευσε και έναν μεγάλο αριθμό ποιημάτων με πατριωτικό χαρακτήρα, γεγονός που τον έφερε σε αντίθεση με τις Αυστρουγγρικές αρχές οι οποίες και τον συνέλαβαν. Το 1907, και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Γενεύη, άρχισε να εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας. Υπηρέτησε στο Κάιρο, την Αθήνα και τη Μαδρίτη. Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πήγε στην Πορτογαλία και από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες στην πόλη [Gary] όπου ζούσαν συγγενικά του πρόσωπα. Από τότε και μέχρι το θάνατό του, δύο χρόνια αργότερα, εκπροσωπούσε τη σερβική διασπορά στην Αμερική. Την εποχή εκείνη έγραψε ποιήματα, πολιτικά φυλλάδια και άρθρα εφημερίδων με τις εξέλιξεις στη Γιουγκοσλαβία και τα βάσανα του σερβικού λαού, καταδικάζοντας τη γενοκτονία εναντίον Σέρβων από τη δωσιλονική κυβέρνηση των Ουστάσι στη Κροατία.

Το Τελευταίο Ποίημα είναι από τα τελευταία του έργα. Περιγράφει, με έντονα βιωματικό χαρακτήρα, τη σχέση Δασκάλου και Μαθητή, όπως αυτή αποτυπώνεται στην καθημερινότητα, η οποία απογυμνώνει το ίνδαλμα και το τοποθετεί στις πραγματικές του διαστάσεις.

Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση με την Πρεσβία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και την Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη Θεσσαλονίκη.

Επιστροφή