Δραστηριότητες το 2019

Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία


Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σερβική Λογοτεχνία

Παρουσίαση του βιβλίου «Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία» της Σταυρούλας Μαυρογένη την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 19.00, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το βιβλίο «Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία» της συγγραφέως Σταυρούλας Μαυρογένη παρουσιάζεται από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 19:00, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός των δυο μεγάλων λογοτεχνικών ρευμάτων της Σερβίας και της Ελλάδας του ρεαλισμού και του μοντερνισμού και η συγγραφέας εξετάζει τις δύο αυτές κοινωνίες μέσα από την εικόνα τους στη λογοτεχνία.

Η κοινωνική πραγματικότητα αναδεικνύεται πλέον με τρόπο αντικειμενικό. Στα έργα των συγγραφέων της εποχής γίνεται εμφανής τόσο η ρωσική επιρροή όσο και η καταγραφή της πατριαρχικής κοινωνίας, η οποία αποτελούσε θεμέλιο της οργάνωσης των δύο κοινωνιών. Όπως παρατηρεί η συγγραφέας, η ενίσχυση της επιρροής της ρωσικής λογοτεχνίας, η επίδραση της σημαντικής προσωπικότητας του σέρβου Σφετοζάρ Μάρκοβιτς και η μεταλαμπάδευση των σοσιαλιστικών ιδεών στη σερβική κοινωνία συνέβαλαν στην πόλωση μεταξύ των σέρβων διανοούμενων και καλλιτεχνών της εποχής. Στο δεύτερο μέρος του νέου αυτού βιβλίου, ο αναγνώστης διαβάζει κείμενα του Στέφαν Σρέματς και της Ισιδώρας Σέκουλιτς, που έχει μεταφράσει και επιμεληθεί η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κα. Σταυρούλα Μαυρογένη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Δημήτρης Καργιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • Εύα Κουσιοπούλου, Δημοσιογράφος
  • Αλέξανδρος Μυροφορίδης, συγγραφέας, Υπ. Διδάκτωρ Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας (Τμήμα Δημιουργικής Γραφής)
  • Σταυρούλα Μαυρογένη, συγγραφέας του βιβλίου.

Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός, Γιολάντα Μπαλαούρα

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα. Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Επικοινωνία

Επιστροφή