Εγκαίνια νέου εκθεσιακού χώρου


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος εγκαινίασε στις 4 Δεκεμβρίου 2009 στη Θεσσαλονίκη το νέο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Ο κ. Πετσάλνικος, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι: «Οι ψηφιακές εφαρμογές, οι ανανεωμένοι οδηγοί, το οπτικοακουστικό σύστημα αυτοξενάγησης, η επανέκθεση πολύ­τιμων κειμηλίων, αλλά και η έμφαση που δίνεται στα πρωτότυπα εκπαιδευτικά προ­γράμ­ματα, καθιστούν το Μουσείο Μακε­δο­νικού Αγώνα ένα μουσείο που αφουγκράζεται το παρόν και κοιτάζει προς το μέλλον». Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής «η θεώρηση του Μακεδονικού Αγώνα δεν περιορίζεται στα χρόνια της ένοπλης σύγκρουσης, αλλά τοποθετείται σε ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο, που ξεκινά από τις αρχές, ακόμη, του 19ου αιώνα».

Η καινούργια αυτή προσέγγιση ― είπε ο κ. Πετσάλνικος ― δίνει μια νέα προοπτική στην ανάγνωση της ιστορίας, αλλά, ταυτόχρονα, αναδεικνύει και τις πολιτικές και πολιτισμικές παραμέτρους του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καταλήγοντας υπογράμμισε: «Μια τέτοιου είδους σφαιρική αντίληψη, προσφέρει τη δυνατότητα για ψύχραιμες και νηφάλιες εκτιμήσεις του παρελθόντος, πράγμα ιδιαίτερα κρίσιμο όταν κανείς καλείται να απαντήσει τεκμηριωμένα σε ανιστόρητες υπερβολές και εθνικιστικές κραυγές, απ’ όπου και να προέρχονται».
Πηγή: http://www.facebook.com/note.php?note_id=235739491200

Επιστροφή