Ημερίδα με θέμα «Ζητήματα Μουσειακής Αγωγής, Ιστορίας και Εκπαίδευσης σε χώρους μνήμης»

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης - Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποίησε Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα:
Ζητήματα Μουσειακής Αγωγής, Ιστορίας και Εκπαίδευσης σε χώρους μνήμης. Η αθρόα συμμετοχή των εκπαιδευτικών κατέστησε απαραίτητη τη διεξαγωγή της Ημερίδας σε δύο ημέρες, την Παρασκευή και το Σάββατο 9 και 10 Μαρτίου, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Ειδικοί επιστήμονες πραγματεύτηκαν ζητήματα Ιστορίας και Ταυτότητας σε χώρους μνήμης και εκπαίδευσης. Την ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 90 καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Χασιώτη, ο Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και η εκπρόσωπος της Β΄θμιας Εκπαίδευσης, κα. Παναγιώτα Παπαδοπούλου.

Εισηγητές ήταν:

• Ο κ. Γιώργος Αντωνίου, Ειδικός Επιστήμονας (Διδάσκων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας) με θέμα «Ιστορία, Δημόσια Ιστορία και Μνήμη: Θεωρία και Πράξη»

• Ο κ. Κωνσταντίνος Διώγος, Ιστορικός (Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα) με θέμα: «Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Ιστορίας: Η περίπτωση της παρουσίασης του Μακεδονικού Ζητήματος στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου».

• Η κα. Σταυρούλα Μαυρογένη, Λέκτορας (Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) με θέμα «Μακεδονική σάρισσα και δικέφαλος αετός: Τα νέα σχολικά εγχειρίδια της ΠΓΔΜ», και

• Η κα. Περσεφόνη Καραμπάτη, Ιστορικός-Μουσειολόγος (Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα), με θέμα: «Τα μουσειακά αντικείμενα ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.»

Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν Ομάδες Εργασίες όπου με βάση το συγκεκριμένο μουσειακό υλικό εξέτασαν τις δυνατότητες εφαρμογών και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των ομάδων εργασίας.

Επιστροφή