Έκθεση με τίτλο «Πρόσκοποι, Ανιχνευτές του Ελληνικού Στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913»


Πρόσκοποι, Ανιχνευτές του Ελληνικού Στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 από την απελευθέρωση της πόλης μας, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη 2012», οργανώνει έκθεση με τίτλο «Πρόσκοποι, Ανιχνευτές του Ελληνικού Στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913».

Ο όρος «πρόσκοποι» κατά τους βαλκανικούς πολέμους χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ανεξάρτητες εθελοντικές μονάδες, οι οποίες συγκροτήθηκαν κυρίως από παλαίμαχους του Μακεδονικού Αγώνα, για να αναλάβουν επιχειρήσεις είτε ως προωθημένες εμπροσθοφυλακές είτε ως καταδρομικές δυνάμεις αναγνώρισης και δολιοφθορών στα μετόπισθεν του εχθρού.

Η σχετική εισήγηση έγινε από τον Λοχαγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη, που υπηρετούσε τότε στο γραφείο Πληροφοριών του Γενικού Στρατηγείου. Η έκταση της συμμετοχής των εθελοντικών αυτών σωμάτων στις επιχειρήσεις και των δύο βαλκανικών πολέμων ήταν κάθε άλλο παρά περιθωριακή. Η προσφορά τους ξεπέρασε κατά πολύ την απλή αναγνώριση του εδάφους και περιλάμβανε αποβάσεις, συμμετοχή σε τακτικές μάχες, έφιππες επιδρομές, εξουδετέρωση άτακτων σωμάτων των αντιπάλων, φύλαξη διαφιλονικούμενων σημείων και, κυρίως, παράτολμες καταδρομικές επιχειρήσεις.

Η εμπειρία των μυστικών επιχειρήσεων και η γνώση του εδάφους έφεραν σοβαρούς καρπούς, σίγουρα περισσότερους από τους αναμενόμενους. Στην πράξη οι πρόσκοποι έφτασαν από τη Χειμάρα μέχρι την Ξάνθη και είχαν σημαντικότατη συμμετοχή στις επιχειρήσεις στην Ήπειρο, από την κατάληψη της Πρέβεζας μέχρι τη μάχη στο Δρίσκο.

Η έκθεση πλαισιώνεται με κειμήλια από τις συλλογές του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, των Α & Λ Χαΐτογλου, του Βασίλειου Πάππα και του Βασίλειου Νικόλτσιου.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 μ.μ., στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2012.

Ώρες λειτουργίας:

  • Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 14:00
  • Σάββατο: 10:00 – 14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229778

Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα».

Επιστροφή