Γιορτή της Σημαίας: Στα Βήματα των Ελευθερωτών, Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, 9:00–11:30

Αγαπητοί Φίλοι, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, 9.00-11.30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθεί παρέλαση- αναπαράσταση της εισόδου του ελληνικού στρατού στην πόλη με τίτλο: «Γιορτή Σημαίας: στα βήματα των απελευθερωτών». Θα παρελάσουν Εύζωνες, λόχοι της Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Δοκίμων, της Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και λόχος Ειδικών Δυνάμεων καθώς και πεζοπόρα και έφιππα τμήματα με στολές εποχής. Ναυταθλητικά σκάφη και αλιευτικά θα βρίσκονται κατά μήκος της παλιάς παραλίας ενώ φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα απαντήσει με κανονιοβολισμούς στον χαιρετισμό του Ελληνικού Πυροβολικού από ξηράς.

Τα τμήματα που θα παρελάσουν θα αναρτούν την ελληνική σημαία στα σημεία που υψώθηκε κατά την απελευθέρωση. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, αποτελεί ένα από αυτά τα ιστορικά σημεία, καθώς την 27 Οκτωβρίου στο κτίριό του που στέγαζε από το 1894 το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ο Ίων Δραγούμης και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ύψωσαν την ελληνική σημαία, ενώ οι Θεσσαλονικείς επευφημούσαν.

Την ημέρα εκείνη η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη, ενώ οι επισκέπτες εκτός της μόνιμης έκθεσης θα μπορέσουν να δουν την περιοδική έκθεση «Μακεδονομάχοι. Πρόσκοποι Ανιχνευτές του ελληνικού στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913».

Το Μουσείο Μακεδονικού αγώνα θα είναι ανοικτό κατά το εορταστικό τριήμερο, 26-28 Οκτωβρίου από 10.00 έως 14.00.

Επιστροφή