Η Βρετανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονική ενδοχώρα


Τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, στις 8:00 μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο: Η βρετανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και τη μακεδονική ενδοχώρα. Η έκθεση οργανώθηκε από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία, το Βρετανικό Συμβούλιο και τον φορέα «Θεσσαλονίκη 2012» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια τέλεσε η Α.Ε. ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Dr. David Landsman, OBE.
Προηγήθηκε διάλεξη του γνωστού Βρετανού ιστορικού και πρώην πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Sir Michael Llewellyn-Smith, με τίτλο: «Extending Greece to the New Territories: A British View» (Η επέκταση της Ελλάδας στις Νέες Χώρες: Μία βρετανική θεώρηση), στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Llewellyn-Smith είναι ο συγγραφέας μεταξύ άλλων των βιβλίων: Το όραμα της Ιωνίας. Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία, 1919-1922 (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2002), Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1896 στην Αθήνα (Εστία, 2004), και Αθήνα: Πολιτιστική και λογοτεχνική ιστορία (Εστία, 2007).

Στην έκθεση παρουσιάζονται μέσα από αγγλικές πηγές της νεότερης και σύγχρονης περιόδου, ταξιδιωτικές αναμνήσεις, εφημερίδες, προξενικές αναφορές και εικαστικό υλικό στρατιωτών, περιηγητών, ιεραποστόλων, αρχαιολόγων και καλλιτεχνών που διασώζουν πλήθος πολύτιμων τεκμηρίων και πληροφοριών. Γενικότερα ο επισκέπτης της έκθεσης, θα αντιληφθεί την πολύπλευρη σχέση της Βρετανίας με τον μακεδονικό χώρο.

Η έκθεση πλαισιώνεται με κειμήλια από τις συλλογές του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, των κ.κ. Γιώργου Θωμαρέη, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Ιωάννη Μέγα Βασιλείου Νικόλτσιου και Άγγελου Παπαϊωάννου.

Η έκθεση οργανώθηκε με τη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και διήρκεσε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Για την έκθεση έκανε ειδικό αφιέρωμα η εφημερίδα Μακεδονία στο φύλλο της 12-9-2012.

 

Εικόνες από την έκθεση

Τα πάνελ της έκθεσης

Επιστροφή