ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΑπό τον Αλέξανδρο Α' έως τον Φίλιππο Β'

Από τον Αλέξανδρο Α' έως τον Φίλιππο Β'

Θεσμοί στην κλασική περίοδο
Οικονομία στην κλασική περίοδο

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Αργυρός στατήρας Αιγών
Αργυρός στατήρας Αιγών με παράσταση αίγας, τέλη 6ου αι. π.Χ., Παρίσι, Bibliotheque Nationale.

PreviousUpNext Οικονομία στην κλασική περίοδο


Αργυρός στατήρας Αιγών
τέλη 6ου αι. π.Χ., Παρίσι, Bibliotheque Nationale

Η νομαδική κτηνοτροφία είναι από την αρχή μέχρι τα τέλη της αρχαιότητας μία από τις κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες των Μακεδόνων, όπως βεβαιώνουν τα φιλολογικά κείμενα, οι επιγραφές και τα νομίσματα.

Στα προσχωματικά εδάφη της Πιερίας και της Βοττίας αναπτύσσεται παράλληλα, από πολύ νωρίς, η γεωργία, η οποία ευνοείται από τα έργα αποξήρανσης των ελών και παρωχέτευσης των υδάτων που αναλαμβάνει ο Φίλιππος Β'. Οι μετοικεσίες που οργανώνει συμβάλλουν στην αξιοποίηση καλλιεργήσιμων γαιών.

Η εκμετάλλευση των ορυχείων (χαλκός, σίδηρος, χρυσός, άργυρος), που ήταν αποκλειστικά βασιλική ιδιοκτησία, αποτελούσε μαζί με εκείνη των βασιλικών δασών, τις δύο βάσεις της υλικής δύναμης της μοναρχίας. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μεταποίησης των πρώτων αυτών υλών και η εμπορευματοποίησή τους οδήγησε στην επέκταση των αστικών οικισμών και στην ακμή του εμπορίου.

Ως το 352 π.Χ. περίπου ο Φίλιππος εκδίδει αργυρά μόνο νομίσματα και επιτρέπει στις πόλεις που καταλαμβάνει χωρίς να ενσωματώνει στη Μακεδονία (π.χ. Φίλιπποι) να εκδίδουν τα δικά τους. Μετά το 352 π.Χ. αρχίζει να κόβει χρυσούς "στατήρες" (δίδραχμα), που ονομάστηκαν "φιλίππειοι" και ακολουθούν τον αττικό σταθμητικό κανόνα. Καθώς είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε χρυσό, γρήγορα έγιναν περιζήτητοι στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ κρατών, όσο και οι "δαρεικοί".

Δείτε επίσης
Ιστορία - Θεσμοί στην ελληνιστική περίοδο

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.