ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΑλέξανδρος Γ'

Αλέξανδρος Γ'

Εκστρατεία του Αλεξάνδρου Γ'

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Η εκστρατεία του Αλέξανδρου Γ'
Η εκστρατεία του Αλέξανδρου Γ' του Μεγάλου που οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου οικουμενικού ελληνικού κράτους, 334 - 324 π.Χ.

PreviousUpNext Εκστρατεία του Αλεξάνδρου Γ'


Η εκστρατεία του Αλέξανδρου Γ'
334 - 324 π.Χ

Σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Αρριανό, στο έργο του "Η Ανάβαση του Αλέξανδρου", ο Μέγας Αλέξανδρος το 324 στην πόλη Ώπι, απευθύνεται στους στρατιώτες του και λέει:

"Ξεκινώντας από τη χώρα αυτή, που ούτε εσάς έτρεφε με επάρκεια, άνοιξα αμέσως για χάρη σας τα στενά του Ελλησπόντου, μολονότι εκείνη την εποχή τον έλεγχο της θάλασσας κατείχαν οι Πέρσες. Αφού στη συνέχεια νίκησα με το ιππικό μου τους σατράπες του Δαρείου πρόσθεσα ολόκληρη την Ιωνία στη δική σας εξουσία. Ακόμη ολόκληρη την Αιολίδα και τις δύο Φρυγίες και τους Λυδούς, ενώ κυρίευσα τη Μίλητο με πολιορκία. Και σας έδωσα να απολαμβάνετε τις προσόδους από όλες τις άλλες χώρες που θεληματικά υποτάχτηκαν στη δύναμή μου. Σε σας ανήκουν και όλα τα αγαθά από την Αίγυπτο και την Κυρήνη που κατέκτησα αμαχητί. Δικά σας κτήματα είναι η κοίλη Συρία, η Παλαιστίνη και η Μεσοποταμία. Δικές σας και η Βαβυλώνα, η Βακτρία και τα Σούσα. Δικά σας και ο πλούτος των Λυδών και οι θησαυροί των Περσών και τα αγαθά της Ινδίας και του ωκεανού".

Ο Αρριανός παρουσιάζει όλη την έκταση της χερσαίας εκστρατείας που πραγματοποίησαν οι Μακεδόνες στρατιώτες του Αλέξανδρου. Ακόμη στο ναύαρχο Νέαρχο ανέθεσε ο Αλέξανδρος την σπουδαιότατη αποστολή της εξερεύνησης των ακτών του Ινδικού Ωκεανού και του Περσικού κόλπου.


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.