ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΑλέξανδρος Γ'

Αλέξανδρος Γ'

Εκστρατεία του Αλεξάνδρου Γ'

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Ο Αλέξανδρος Γ'
Λεπτομέρεια ψηφιδωτού με τον Αλέξανδρο Γ' στη μάχη της Ισσού, περ.100 π.Χ., Νεάπολη Ιταλίας, Museo Archeologico Nationale.

PreviousUpNext Αλέξανδρος Γ'


Ο Αλέξανδρος Γ'
περ.100 π.Χ., Νεάπολη Ιταλίας, Museo Archeologico Nationale

Η δολοφονία του Φιλίππου Β' το φθινόπωρο του 336 π.Χ. έφερε στο θρόνο του μακεδονικού βασιλείου τον γιο του Αλέξανδρο Γ'. Χάρις στην ταχύτητα των κινήσεών του κατόρθωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες να αναγνωριστεί ως "άρχων" των Θεσσαλών, "ηγεμών" του Κοινού των Αμφικτιόνων στις Θερμοπύλες καθώς και "ηγεμών" και "στρατηγός αυτοκράτωρ" της Συμμαχίας της Κορίνθου (336 π.Χ.).

Αφού εξασφάλισε τα βόρεια σύνορα του βασιλείου του, αντιμετώπισε τις αντιμακεδονικές ενέργειες των νοτιοελλαδικών πόλεων με την καταστροφή της Θήβας και την εγκατάσταση μακεδονικών φρουρών στις εχθρικές πόλεις.

Αφήνοντας τον γηραιό στρατηγό Αντίπατρο ως τοποτηρητή του, την άνοιξη του 334 π.Χ. ο Αλέξανδρος ξεκίνησε την πανελλήνια εκστρατεία για την τιμωρία των Πέρσων και την απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων των μικρασιατικών παραλίων από τον περσικό ζυγό. Με πολυάριθμη για τα μέτρα της εποχής στρατιά κατέλυσε το αχανές περσικό κράτος και έφτασε μέχρι τον Ινδό ποταμό.

Ως βασιλιάς, διάδοχος των Περσών, οργάνωσε την αυτοκρατορία του διατηρώντας ανάμεσα στα άλλα την παλαιά διοίκηση, κόβοντας ισχυρό νόμισμα και εισάγοντας την ελληνική παιδεία και γλώσσα. Με τις παράλληλες εξερευνητικές αποστολές που πραγματοποίησε προσέφερε πολύτιμες νέες γνώσεις για την μορφή του κόσμου.

Ακόμη, με την καθιέρωση των αρχών της ισοπολιτείας, ο Αλέξανδρος έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η μετέπειτα ανάπτυξη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και η διάδοση του χριστιανισμού.

Έχοντας αλλάξει τη μορφή και την πορεία του κόσμου ο Αλέξανδρος Γ' πέθανε στα 33 χρόνια αφού καταγράφτηκε στην ιστορία ως Μέγας, παρόλο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το μεγαλόπνοο έργο του.

Δείτε επίσης
Πολιτισμός - Πολιτισμός στην Αρχαιότητα.
Περιήγηση - Αρχαία Μακεδονία

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.