ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΔιάδοχοι

Διάδοχοι

Πίνακας Διαδόχων
Ελληνιστικά κράτη
Θεσμοί στην ελληνιστική περίοδο
Οικονομία στην ελληνιστική περίοδο

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Χρυσό στεφάνι μυρτιάς
Χρυσό στεφάνι μυρτιάς από τον τάφο Δ του Δερβενίου, β' μισό 4ου αι. π.Χ., Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο.

PreviousUpNext Οικονομία στην ελληνιστική περίοδο

Η κατάκτηση της Ανατολής από τον Αλέξανδρο δημιούργησε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο που εκτεινόταν από τα παράλια του Ιονίου ως τα ανατολικά σύνορα της Περσίας και από τη Χερσόνησο του Αίμου ως την Κυρηναϊκή, την Αίγυπτο και τον Περσικό Κόλπο.

Το ελληνικό στοιχείο δραστηριοποιήθηκε έντονα και εκμεταλλεύτηκε τις νέες προοπτικές που ανοίχτηκαν στο εμπόριο, τη βιοτεχνία και τις τραπεζικές υπηρεσίες. Στη Μακεδονία εισέρρευσε στην οικονομία μεγάλο μέρος του πλούτου που έφεραν μαζί τους οι Μακεδόνες στρατιώτες του Αλεξάνδρου που επέστρεφαν στη χώρα τους. Οι λεηλασίες όμως των ηπειρωτικών στρατευμάτων και αργότερα των Γαλατών επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομική ζωή της Μακεδονίας, που εισείλθε σε μία φάση ανάκαμψης επί Αντιγόνου Γονατά.


Χρυσό στεφάνι μυρτιάς
β' μισό 4ου αι. π.Χ., Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο χαρακτήρας της μακεδονικής οικονομίας των ελληνιστικών χρόνων δεν μεταβλήθηκε ριζικά σε σχέση με την κλασική περίοδο. Βάση της εξακολουθούν να αποτελούν η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενώ γίνονται εξαγωγές σιδήρου και χαλκού, καθώς και άλλων προϊόντων, όπως ξυλείας, ρητίνης, πίσσας, καννάβεως και λιναριού. Παράλληλα όμως στα αστικά κέντρα αναπτύσσονται δευτερογενείς και τριτογενείς οικονομικές δραστηριότητες. Πηγή πλούτου αποτελούν επίσης τα λιμάνια της χώρας, το Δίον, η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη, η Κασσάνδρεια και η Νεάπολη.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Οικονομία στην κλασική περίοδο
Οικονομία στην ρωμαϊκή περίοδο

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.