ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΔιάδοχοι

Διάδοχοι

Πίνακας Διαδόχων
Ελληνιστικά κράτη
Θεσμοί στην ελληνιστική περίοδο
Οικονομία στην ελληνιστική περίοδο

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Ο Αντίγονος Α' Μονόφθαλμος
Λεπτομέρεια της 'σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλέξανδρου' με παράσταση Μακεδόνα πολεμιστή που εικάζεται ότι είναι ο Αντίγονος Α' Μονόφθαλμος, τέλος 4ου αι. π.Χ., Κωνσταντινούπολη, Αρχαιολογικό Μουσείο.

PreviousUpNext Διάδοχοι

Ο αιφνίδιος θάνατος του Αλεξάνδρου Γ' το 323 π.Χ. προκάλεσε αλλεπάλληλες κρίσεις και κλυδωνισμούς στην αυτοκρατορία του, που τελικά οδήγησαν στη διάλυσή της. Το θέμα της διαδοχής διευθετήθηκε με την αναγόρευση του Φιλίππου Γ' Αρριδαίου και του αγέννητου τότε ακόμη Αλεξάνδρου Δ' ως συμβασιλέων. Η αδυναμία των συμβασιλέων να ασκήσουν την εξουσία κατέστησε απαραίτητη την ανάληψή της από ομάδα στρατηγών.

Τις κυριότερες θέσεις κατείχαν ο Περδίκκας, επιμελητής της βασιλείας, δηλαδή ουσιαστικός κηδεμόνας των βασιλέων και κύριος των βασιλικών δυνάμεων της Ασίας, και ο Αντίπατρος, στρατηγός της Ευρώπης με εξουσίες αντιβασιλέα στη Μακεδονία. Μεταξύ των τοπικών διοικητών σημαντικότεροι αναδείχτηκαν ο Λυσίμαχος, κύριος της στρατηγικά επίκαιρης Θράκης, και ο Πτολεμαίος Α', της εύφορης και πλούσιας Αιγύπτου. Ο διακανονισμός αυτός δεν διατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Αλέξανδρος Γ' είχε πεθάνει πριν προλάβει να δημιουργήσει τις συνεκτικές εκείνες δομές που θα διατηρούσαν την αυτοκρατορία του ενωμένη εξομαλύνοντας τις πολιτιστικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαφορές ανάμεσα στους λαούς της. Οι επονομαζόμενοι Διάδοχοι επιδόθηκαν σε συνεχείς αγώνες στο διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο με στόχο τον έλεγχο της αυτοκρατορίας. Ο Περδίκκας αρχικά και αργότερα ο Αντίγονος Α' Μονόφθαλμος αγωνίστηκαν για να εξασφαλίσουν τη μονοκρατορία.


Ο Αντίγονος Α' Μονόφθαλμος
τέλος 4ου αι. π.Χ., Κωνσταντινούπολη, Αρχαιολογικό Μουσείο

Έτσι, μετά από πέντε σχεδόν δεκαετίες συνεχών αναμετρήσεων κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους οι νόμιμοι βασιλείς αλλά και ορισμένοι από τους Διαδόχους, τα κράτη που διαμορφώθηκαν στο χώρο της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν τα ακόλουθα : το μακεδονικό κράτος που περιλάμβανε τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και κτήσεις στη νότια Ελλάδα υπό τους απογόνους του Αντιπάτρου πρώτα και του Αντιγόνου αργότερα, το κράτος του Σελεύκου στην Ανατολή και το κράτος του Πτολεμαίου Α' στην Αίγυπτο.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Αντιγονίδες

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.