ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΑντιγονίδες

Αντιγονίδες

Γενεαλογικό δένδρο Αντιγονιδών
Αντίγονος Γονατάς
Δημήτριος Β' και Αντίγονος Δώσων
Φίλιππος Ε' και Περσέας

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Δίδραχμο του Κοινού των Ηπειρωτών
Αργυρό δίδραχμο του Κοινού των Ηπειρωτών με κεφάλια του Δία της Δωδώνης και της Διώνης, 280-220 π.Χ., Λονδίνο, The British Museum.

PreviousUpNext Δημήτριος Β' και Αντίγονος Δώσων


Δίδραχμο του Κοινού των Ηπειρωτών
280-220 π.Χ., Λονδίνο, The British Museum

Με την άνοδό του στο μακεδονικό θρόνο (239 π.Χ.) ο Δημήτριος Β΄ είχε να αντιμετωπίσει στο "Δημητριακό πόλεμο" τις δύο ισχυρές Συμπολιτείες των Αιτωλών και των Αχαιών, που υποστηρίζονταν από τον Πτολεμαίο Γ΄ της Αιγύπτου. Ο θάνατός του δέκα χρόνια αργότερα (229 π.Χ.) άφηνε τη μακεδονική επιρροή σημαντικά εξασθενημένη στην κεντρική Ελλάδα, τη νοτιότερη Θεσσαλία στα χέρια των Αιτωλών, τους Δαρδάνους να απειλούν τη Μακεδονία από το Βορρά και ως διάδοχό του ένα ανήλικο παιδί.

Τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ένας εξάδελφος του Δημητρίου, ο Αντίγονος, ο επονομαζόμενος Δώσων, αρχικά ως επίτροπος και αργότερα, σε αναγνώριση των επιτυχιών του, ως βασιλέας. Πράγματι, ο Δώσων απώθησε τους βαρβάρους, αποκατέστησε την επικυριαρχία των Μακεδόνων στη Θεσσαλία και την επιρροή τους στην κεντρική Ελλάδα και έθεσε υπό μακεδονικό έλεγχο μεγάλο τμήμα της Καρίας στη Μικρά Ασία.

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία του ήταν ότι υποχρέωσε τους Αχαιούς να συμμαχήσουν μαζί του, να του παραχωρήσουν τον Ακροκόρινθο και να συμπράξουν μαζί του στην οργάνωση της Ελληνικής Συμμαχίας (224 π.Χ.), στην οποία συμμετείχαν οι Ηπειρώτες, οι Φωκείς, οι Βοιωτοί, οι Ακαρνάνες, οι Θεσσαλοί, οι Αχαιοί και οι Μακεδόνες.

Το 222 π.Χ. στη μάχη της Σελλασίας, ο Αντίγονος ως "ηγεμών" της Ελληνικής Συμμαχίας νίκησε το μεταρρυθμιστή Σπαρτιάτη βασιλιά Κλεομένη Γ΄, εξασφαλίζοντας την υπεροχή του μακεδονικού βασιλείου στη νοτιότερη Ελλάδα. Πεθαίνοντας το 221 π.Χ. άφησε στο μακεδονικό θρόνο τον δεκαεπτάχρονο Φίλιππο Ε΄ να αντιμετωπίσει τη νέα επίθεση των Ιλλυριών.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Θεσμοί στην ελληνιστική περίοδο
Οικονομία στην ελληνιστική περίοδο
Πίνακας Διαδόχων
Πολιτισμός - Βασιλική νομισματοκοπία (480-168 π.Χ.)

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.