ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΑντιγονίδες

Αντιγονίδες

Γενεαλογικό δένδρο Αντιγονιδών
Αντίγονος Γονατάς
Δημήτριος Β' και Αντίγονος Δώσων
Φίλιππος Ε' και Περσέας

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Τετράδραχμο Περσέα
Αργυρό τετράδραχμο με κεφάλι του Περσέα, τελευταίου Μακεδόνα βασιλιά, 179-168 π.Χ., Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο.

PreviousUpNext Φίλιππος Ε' και Περσέας


Τετράδραχμο Περσέα
τελευταίου Μακεδόνα βασιλιά, 179-168 π.Χ., Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο

Ο Φίλιππος Ε' ήταν προικισμένος με μεγάλες πολιτικές αρετές και στρατιωτικές ικανότητες τις οποίες απέδειξε τόσο κατά τους πολέμους του εναντίον των Αιτωλών, των Ρωμαίων και των συμμάχων τους (Συμμαχικός πόλεμος 220-217 π.Χ., Α' Μακεδονικός πόλεμος 215-205 π.Χ., Β' Μακεδονικός πόλεμος 200-197 π.Χ., Αντιοχικός πόλεμος 192-189 π.Χ.), όσο και με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του βασιλείου.

Δυστυχώς όμως γι'αυτόν η μετεωρική πλέον άνοδος της Ρώμης δεν επέτρεπε πια στη Μακεδονία να διαδραματίσει τον παραδοσιακό ηγεμονικό της ρόλο στην ελληνική χερσόνησο. Όταν ο Φίλιππος Ε' συνειδητοποίησε τη νέα κατάσταση μετά την ήττα του στον Β' Μακεδονικό πόλεμο, ακολούθησε αμυντική πολιτική με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση της μακεδονικής ανεξαρτησίας. Την ίδια πολιτική συνέχισε και ο γιος και διάδοχός του Περσέας.

Αλλά η ανεξαρτησία της Μακεδονίας δεν ήταν πλέον ανεκτή για τη Ρώμη, η οποία με έωλα προσχήματα κήρυξε τον πόλεμο στη Μακεδονία (Γ' Μακεδονικός πόλεμος 171-168 π.Χ.). Μετά από τέσσερα χρόνια σθεναρής αντίστασης οι Μακεδόνες συνετρίβησαν στην Πύδνα (168 π.Χ.) από τον Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο, ο Περσέας μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Ιταλία, όπου και πέθανε, ενώ η Μακεδονία μεταβλήθηκε σε ομοσπονδία τεσσάρων ημιαυτόνομων κρατιδίων ("μερίδων").

Δείτε επίσης
Ιστορία - Πίνακας Διαδόχων
Θεσμοί στην ελληνιστική περίοδο
Οικονομία στην ελληνιστική περίοδο
Πολιτισμός - Νομισματοκοπία αυτόνομων πόλεων (2ος αι. π.Χ.)

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.