ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΡωμαιοκρατία

Ρωμαιοκρατία

"Ανεξαρτησία".
Δημοκρατία
Αυτοκρατορικοί χρόνοι
Τετραρχία
Θεσμοί στην ρωμαϊκή περίοδο
Οικονομία στην ρωμαϊκή περίοδο

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Οι τέσσερις 'μερίδες'
Η διοικητική διαίρεση της Μακεδονίας κατά την περίοδο της 'ανεξαρτησίας', 168-148 π.Χ.

PreviousUpNext "Ανεξαρτησία".

Μετά τη μάχη της Πύδνας (168 π.Χ.) οι Ρωμαίοι δεν προχώρησαν σε άμεση επιβολή της κυριαρχίας τους. Αφού απογύμνωσαν το βασίλειο των Αντιγονιδών από τις εξωτερικές του κτήσεις το διαίρεσαν σε τέσσερις "μερίδες" (διοικητικές περιφέρειες) ανάμεσα στους κατοίκους των οποίων απαγορεύτηκε η έγκτηση γης και οι επιγαμίες. Ταυτόχρονα η Ρώμη προσέφερε την "ελευθερία" από το βασιλικό θεσμό και τη ρωμαϊκή κηδεμονία ανακηρύσσοντας τους Μακεδόνες "ελεύθερους".


Οι τέσσερις 'μερίδες'
168-148 π.Χ

Τόσο η διοικητική αυτή διαίρεση, όσο και η αποδυνάμωση του μακεδονικού στρατού, που ήταν πλέον επιφορτισμένος μόνο με την απόκρουση των βαρβαρικών επιδρομών, οδήγησαν σε εσωτερικές αντιρωμαϊκές αναταραχές με αποκορύφωμα την επανάσταση του Ανδρίσκου (149-148 π.Χ.). Η ρωμαϊκή κατάκτηση έχοντας οξύνει τις διαφορές ανάμεσα στις ανώτερες φιλορωμαϊκές και τις φτωχές λαϊκές τάξεις βοήθησε στην ανακήρυξη από τις τελευταίες του Ανδρίσκου ως βασιλιά το 149 π.Χ. στην Πέλλα με το όνομα Φίλιππος.

Η νέα επέμβαση της Ρώμης έθεσε τέρμα στην κατάσταση της ελεύθερης πολιτείας. Η Μακεδονία ενσωματώθηκε στο ρωμαϊκό κράτος ως επαρχία ('provincia Macedonia') που εκτεινόταν πλέον μέχρι το Ιόνιο πέλαγος περιλαμβάνοντας και τη νότια Ιλλυρία.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Οικονομία στην ρωμαϊκή περίοδο
Πολιτισμός - Νομισματοκοπία στους ρωμαϊκούς χρόνους

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.