ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΡωμαιοκρατία

Ρωμαιοκρατία

"Ανεξαρτησία".
Δημοκρατία
Αυτοκρατορικοί χρόνοι
Τετραρχία
Θεσμοί στην ρωμαϊκή περίοδο
Οικονομία στην ρωμαϊκή περίοδο

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Νόμισμα του Κοινού των Μακεδόνων
Οπισθότυπος χάλκινου νομίσματος του Κοινού των Μακεδόνων που εικονίζει τον νεαρό Αλέξανδρο Γ' να δαμάζει τον Βουκεφάλα, 3ος αι. μ.Χ., Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο.

PreviousUpNext Δημοκρατία


Νόμισμα του Κοινού των Μακεδόνων
3ος αι. μ.Χ., Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο

Η περίοδος από το 148 π.Χ. έως και την εποχή του Αυγούστου υπήρξε μία από τις δυσκολότερες για την επαρχία της Μακεδονίας. Δηώσεις, βιαιοπραγίες και ερημώσεις ήταν οι συνέπειες των ρωμαϊκών επιχειρήσεων στο χώρο.

Ως το 84 π.Χ. κύριο μέλημα των διοικητών της Μακεδονίας στάθηκε η απώθηση των ποικιλώνυμων βαρβαρικών επιδρομών (Σκορδίσκοι, Βησσοί, Σιντοί, Μαίδοι, Δενθηλήτες, Δάρδανοι), ενώ αργότερα επιδόθηκαν σε επεκτατικές εκστρατείες εναντίον των εκτός των συνόρων θρακικών φύλων.

Κύριο θέατρο εχθροπραξιών κατά την περίοδο της Δημοκρατίας, η Μακεδονία υπήρξε έδρα της εξόριστης δημοκρατικής κυβέρνησης και χώρος συγκέντρωσης των στρατευμάτων του Πομπήιου. Μετά τη μάχη της Φαρσάλου (48 π.Χ.) η επαρχία περιήλθε στη δικαιοδοσία του Καίσαρα, ενώ από το 44 π.Χ. την προσεταιρίστηκε (μαζί με τις επαρχίες Ιλλυρίας και Ελλάδας) ο Βρούτος στη δημοκρατική παράταξη έως το 42 π.Χ., οπότε μετά τη μάχη των Φιλίππων περιήλθε στον Μάρκο Αντώνιο.

Οι εκστρατείες του Μάρκου Λικίνιου Κράσσου ύστερα από τη ναυμαχία στο Άκτιο (31 π.Χ.) ολοκλήρωσαν την εγκαθίδρυση της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην περιοχή από το Δούναβη μέχρι τον Αίμο θέτοντας τις βάσεις για την ειρηνική περίοδο της αυτοκρατορίας του Οκταβιανού Αυγούστου.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Θεσμοί στην ρωμαϊκή περίοδο
Οικονομία στην ρωμαϊκή περίοδο
Πολιτισμός - Νομισματοκοπία στους ρωμαϊκούς χρόνους

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.