ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΡωμαιοκρατία

Ρωμαιοκρατία

"Ανεξαρτησία".
Δημοκρατία
Αυτοκρατορικοί χρόνοι
Τετραρχία
Θεσμοί στην ρωμαϊκή περίοδο
Οικονομία στην ρωμαϊκή περίοδο

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Ο Οκταβιανός Αύγουστος
Ανδριάντας του Οκταβιανού Αυγούστου που ακολουθεί ως προς το κεφάλι τον τύπο Primaporta και φέρει ιμάτιο, 27 π.Χ.- 14 μ.Χ., Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο.

PreviousUpNext Αυτοκρατορικοί χρόνοι


Ο Οκταβιανός Αύγουστος
27 π.Χ.- 14 μ.Χ., Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο

Η εγκαθίδρυση της ηγεμονίας μετά τη νίκη του Οκταβιανού στο Άκτιο το 31 π.Χ. σηματοδότησε και για τη Μακεδονία την αρχή μιας περιόδου ειρήνης, τάξης και ευημερίας.

Συγκλητική επαρχία σύμφωνα με τη διανομή των επαρχιών μεταξύ Οκταβιανού Αυγούστου και Συγκλήτου (27 π.Χ.), η Μακεδονία εκκενώθηκε από τα ρωμαϊκά στρατεύματα για να γίνει "άοπλη επαρχία" ('provincia inermis'). Με τη δημιουργία της επαρχίας της Μυσίας (15 π.Χ.) τα εδάφη της Μακεδονίας επανήλθαν στα προγενέστερά τους όρια. Από το 15 π.Χ. έως το 44 μ.Χ. μετατράπηκε σε αυτοκρατορική επαρχία υπό τη διοίκηση πρεσβευτή και αντιστρατήγου.

Οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις της διοίκησης απέβησαν τόσο σε βάρος της εξουσίας της Συγκλήτου, όσο και της αυτονομίας των πόλεων και προς όφελος του αυτοκράτορα και των απεσταλμένων του. Οι βαρβαρικές επιδρομές του 2ου και 3ου αι. μ.Χ. (Κοστωβώκοι, Κάρποι, Γότθοι, Έρουλοι) καθώς και οι εσωτερικές αναταραχές προκάλεσαν πολύπλευρη ύφεση (οικονομική, κοινωνική, πολιτική).

Δείτε επίσης
Πολιτισμός - Νομισματοκοπία στους ρωμαϊκούς χρόνους

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.