ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΡωμαιοκρατία

Ρωμαιοκρατία

"Ανεξαρτησία".
Δημοκρατία
Αυτοκρατορικοί χρόνοι
Τετραρχία
Θεσμοί στην ρωμαϊκή περίοδο
Οικονομία στην ρωμαϊκή περίοδο

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Νόμισμα Θεσσαλονίκης
Χάλκινο νόμισμα Θεσσαλονίκης με μορφή του Καβείρου, πάτρωνα της πόλης, 2ος αι. μ.Χ., Αθήνα, Νομισματική Συλλογή Alpha Τραπέζης Πίστεως.

PreviousUpNext Θεσμοί στην ρωμαϊκή περίοδο


Νόμισμα Θεσσαλονίκης
πάτρωνα της πόλης, 2ος αι. μ.Χ., Αθήνα, Νομισματική Συλλογή Alpha Τραπέζης Πίστεως

Η ρωμαϊκή επικυριαρχία προσπαθώντας να αποτρέψει αναβίωση της δύναμής του διαίρεσε το κυρίως μακεδονικό βασίλειο σε τέσσερις "μερίδες". Οι ημιανεξάρτητες αυτές διοικητικές μονάδες είχαν τα διοικητικά τους κέντρα (Αμφίπολη, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Πελαγονία), όπου συγκέντρωναν τους φόρους και συνέρχονταν οι πολίτες για να εκλέξουν τους κοινούς άρχοντες.

Η τυπική μετατροπή της χώρας σε ρωμαϊκή επαρχία (148 π.Χ.) δεν επέφερε ευρείες πολιτειακές μεταβολές εκτός από την παρουσία του Ρωμαίου διοικητή των λεγεώνων. Οι τακτικές εισφορές δεν ήταν πολύ επαχθείς. Η εξουσία του ανώτατου διοικητικού, στρατιωτικού και δικαστικού άρχοντα ήταν απέραντη στην εποχή της ελεύθερης πολιτείας. Την επαρχία, εκτός από την περίοδο 15 π.Χ.-44 μ.Χ., διοικούσαν συγκλητικοί διοικητές. Εντούτοις οι παρεμβάσεις τόσο του αυτοκράτορα, όσο και των αυτοκρατορικών υπαλλήλων γίνονταν ολοένα και πιο έντονες.

Η ένταξη των Μακεδόνων στη ρωμαϊκή οικουμένη διευκολύνθηκε από την ύπαρξη πόλεων και αυτόνομων εθνικών κοινών. Οι ρωμαϊκές αποικίες (Δίον, Πέλλα, Φίλιπποι, Κασσάνδρεια) ήταν απαλλαγμένες από την άμεση φορολογία. Οι ελληνικές πόλεις είχαν δικούς τους νόμους και άρχοντες, παρόλο που οι περισσότερες ήταν φόρου υποτελείς. Ωστόσο μερικές από αυτές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αμφίπολη και η Σκοτούσα απολάμβαναν το προνομιακό καθεστώς της ελεύθερης πόλης ('civitates liberae').

Οι πόλεις και τα έθνη της Μακεδονίας διατήρησαν όπως και κατά τους ελληνιστικούς χρόνους μία κοινή οργάνωση, η οποία ευνοήθηκε από τους Ρωμαίους.Το Κοινό των Μακεδόνων, συνομοσπονδία των μακεδονικών κοινοτήτων με κέντρο την αυτοκρατορική λατρεία και έδρα τη Βέροια, οργάνωνε αγώνες, έκοβε νομίσματα και μπορούσε να αποτείνεται απευθείας στον αυτοκράτορα για την επίλυση ζητημάτων παμμακεδονικού ενδιαφέροντος.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Θεσμοί στην κλασική περίοδο
Θεσμοί στην ελληνιστική περίοδο

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.