ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία ΜακεδονίαΡωμαιοκρατία

Ρωμαιοκρατία

"Ανεξαρτησία".
Δημοκρατία
Αυτοκρατορικοί χρόνοι
Τετραρχία
Θεσμοί στην ρωμαϊκή περίοδο
Οικονομία στην ρωμαϊκή περίοδο

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Μιλιάριο της Εγνατίας οδού
Μιλιάριο της Εγνατίας οδού που βρέθηκε κοντά στο Γαλλικό ποταμό, περ. 130 π.Χ., Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο.

PreviousUpNext Οικονομία στην ρωμαϊκή περίοδο


Μιλιάριο της Εγνατίας οδού
περ. 130 π.Χ., Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο

Η υπαγωγή της Μακεδονίας στο ρωμαϊκό κράτος εγκαινίασε μια νέα εποχή, τοποθετώντας την περιοχή σε ελάσσονα θέση καθώς ο φυσικός της πλούτος δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί αυτόν των επαρχιών της Μικράς Ασίας και της Δύσης.

Οι Μακεδόνες όφειλαν να καταβάλλουν κεφαλικό φόρο (επικεφάλαιον) στους Ρωμαίους και να επωμίζονται τις δαπάνες συντήρησης των οδών και λειτουργίας των επικοινωνιών ('cursus publicus'). Επίσης το δημόσιο ταμείο του ρωμαϊκού δήμου προσποριζόταν έσοδα από τις εκμισθώσεις των δημοσίων γαιών ('ager publicus') που αποτελούνταν από τις δημευμένες βασιλικές.

Μεγάλη ώθηση στην οικονομική ζωή έδωσαν η κατασκευή της Εγνατίας οδού, η εγκατάσταση Ρωμαίων εμπορευόμενων στις πόλεις και η ίδρυση ρωμαϊκών αποικιών. Η αυτοκρατορική περίοδος υπήρξε περίοδος ευημερίας και ασφάλειας καθώς οι καλοί δρόμοι και το δικαιότερο σύστημα διοίκησης οδήγησαν σε οικονομική άνθηση από την οποία ωφελήθηκαν τόσο οι Ρωμαίοι ιθύνοντες, όσο και τα λαϊκά στρώματα.

Στη δουλοκρατική κοινωνία με τις μεγάλες αρώσιμες γαίες και τους πλούσιους βοσκοτόπους εμφανίζονται εκτός από τις μικρές περιουσίες των αγροτικών πληθυσμών και άλλες τεράστιες μεγάλων οικογενειών της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και των Φιλίππων.

Η βελτίωση των όρων διαβίωσης των παραγωγικών τάξεων οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των άμεσων παραγωγών και τη διεύρυνση της οικονομικής βάσης καθώς ένα πλήθος επαγγελματιών (λιθοξόοι, μεταλλωρύχοι, σιδηρουργοί κ.ά.) και απελεύθερων ασχολούνταν με πάσης φύσεως εμπορικές ασχολίες και τη βιοτεχνία.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Οικονομία στην κλασική περίοδο
Οικονομία στην ελληνιστική περίοδο

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.