ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΑρχαία Μακεδονία

Αρχαία Μακεδονία

Πρώιμα χρόνια
Από τον Αλέξανδρο Α' έως τον Φίλιππο Β'
Φίλιππος Β'
Αλέξανδρος Γ'
Διάδοχοι
Αντιγονίδες
Ρωμαιοκρατία

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Μακεδονικό ασπίδιο
Ασπίδιο με άστρο των Αργεαδών, από το μακεδονικό τάφο της Κατερίνης, α' μισό 4ου αι. π.Χ., Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο.

PreviousUpNext Αρχαία Μακεδονία


Μακεδονικό ασπίδιο
από το μακεδονικό τάφο της Κατερίνης, α' μισό 4ου αι. π.Χ., Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Μακεδονία κατοικήθηκε ήδη από την Παλαιολιθική εποχή. Τα πρώτα ίχνη ελληνικής παρουσίας εμφανίζονται στην Ύστερη Χαλκοκρατία, ενώ όπως απέδειξαν πρόσφατες ανασκαφές, ο μυκηναϊκός κόσμος επεκτεινόταν ως και την Πιερία και τον μέσο ρου του Αλιάκμονα.

Αποφασιστική καμπή στην ιστορία της Μακεδονίας αποτέλεσε η κατάκτηση τον 7ο αι. π.Χ. από τους Αργεάδες Μακεδόνες της κεντρικής μακεδονικής πεδιάδας και η ίδρυση βασιλείου με κέντρο τις Αιγές. Υπό την ηγεσία χαρισματικών βασιλέων όπως ο Αλέξανδρος Α΄, ο Αρχέλαος Α΄ και ο Φίλιππος Β΄ οι Μακεδόνες επικράτησαν σ' όλη τη βόρεια Ελλάδα προσαρτώντας ιθαγενή φύλα και νοτιοελλαδικές αποικίες.

Με την πολιτική τους η Μακεδονία αναδείχτηκε σε πρόφραγμα κατά των βαρβάρων και μείζονα πολιτιστική εστία της ελληνικής οικουμένης. Από αυτήν, χάρη στις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου Γ΄, γεννήθηκε "ο ελληνικός καινούργιος κόσμος μέγας".

Ως ρωμαϊκή επαρχία η Μακεδονία αποτέλεσε τον ενδιάμεσο σταθμό Ανατολής - Δύσης και μεταλαμπάδευσε ζωντανή την ελληνική παράδοση στο Βυζάντιο.

Δείτε επίσης
Πολιτισμός - Πολιτισμός στην Αρχαιότητα.
Περιήγηση - Αρχαία Μακεδονία
Θέματα - Οι Μακεδονικοί τάφοι

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.