ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΒυζαντινή ΜακεδονίαΎστερη Αρχαιότητα (324-565)

Ύστερη Αρχαιότητα (324-565)

Διοίκηση (324-565)
Χριστιανισμός (324-565)
Βαρβαρικές επιδρομές
Οικονομία (324-565)

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Εργάτες
Μικρογραφική παράσταση εργατών που πληρώνονται για την εργασία τους, από Ευαγγέλιο, 11ος αι., Παρίσι, Bibliotheque Nationale.

PreviousUpNext Οικονομία (324-565)

Οι βαρβαρικές επιδρομές και οι εμφύλιοι πόλεμοι προκάλεσαν τον 3ο αι. οικονομική κρίση. Μετά τις μεταρρυθμίσεις του Διοκλητιανού και του Μεγάλου Κωνσταντίνου η περιοχή της Μακεδονίας γνώρισε από τον 5ο αι. μία περίοδο οικονομικής ανάκαμψης. Οι εύφορες πεδιάδες της, καλλιεργούμενες από ελεύθερους καλλιεργητές και καλλιεργητές-ενοικιαστές των μεγαλογαιοκτημόνων, παρήγαν κυρίως δημητριακά και κρασί.

Το χερσαίο οδικό δίκτυο με κύριους άξονες την Εγνατία οδό και μία δεύτερη οδό που διέσχιζε την κοιλάδα του Αξιού από τις παραδουνάβιες περιοχές μέχρι τη Θεσσαλονίκη εξυπηρετούσε την κίνηση των γεωργοκτηνοτροφικών και βιοτεχνικών προϊόντων των σημαντικών αστικών κέντρων της Βαλκανικής (Θεσσαλονίκη, Στόβοι, Ηράκλεια Λυγκηστίς, Αμφίπολη, Νεάπολη) και διευκόλυνε την οργάνωση εμποροπανηγύρεων (π.χ. Δημήτρια).

Από τα λιμάνια της Νεάπολης (σημ. Καβάλα) και κυρίως της Θεσσαλονίκης διεξαγόταν το θαλάσσιο εμπόριο με τη δυτική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, απ'όπου έρχονταν και οι εγκατεστημένοι στη Θεσσαλονίκη έμποροι. Η εκμετάλλευση των δημόσιων αλυκών, των δασών καθώς και των μεταλλορυχείων και των λατομείων (Θάσος) κατείχε σημαντική θέση στην οικονομία της περιοχής.


Εργάτες
από Ευαγγέλιο, 11ος αι., Παρίσι, Bibliotheque Nationale

Παρά την προοδευτική συγκέντρωση πλούτου στους γαιοκτήμονες το βιοτικό επίπεδο της μεσαίας αστικής τάξης ήταν υψηλό (γιατροί, τέκτονες, δάσκαλοι, πραγματευτές, μάγειροι και επαγγελματίες οργανωμένοι σε συντεχνίες). Οι κρατικά ελεγχόμενες συντεχνίες κατεργάζονταν μάρμαρα, κατασκεύαζαν μεταλλικά είδη καθημερινής χρήσης (συνοικία χαλκέων στη Θεσσαλονίκη), όπλα, πλίνθους, κεραμίδια και ψηφίδες, και εμπορεύονταν κατεργασμένα δέρματα και υφάσματα (κυρίως πορφυρά).

Δείτε επίσης
Ιστορία - Οικονομία στην ρωμαϊκή περίοδο
Οικονομία (565-867)
Οικονομία (867-1204)
Οικονομία (1204-1430)
Πολιτισμός - Τέχνη στο Βυζάντιο
Περιήγηση - Βυζαντινή Μακεδονία
Θέματα - Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.