ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΒυζαντινή ΜακεδονίαΣκοτεινοί χρόνοι (565-867)

Σκοτεινοί χρόνοι (565-867)

Διοίκηση (565-867)
Εκκλησία (565-867)
Σλαβικές εγκαταστάσεις
Οικονομία (565-867)
Πρώτο Βουλγαρικό κράτος

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Δούλοι
Μικρογραφική παράσταση της χήρας Δανιηλίδας που μεταφέρεται σε φορτίο από δούλους, από το Χρονικό του Ιωάννη Σκυλίτζη, μέσα 12ου - μέσα 13ου αι., Μαδρίτη, Biblioteca Nacional.

PreviousUpNext Οικονομία (565-867)

Οι εξωτερικοί εχθροί και η εσωτερική πολύπλευρη κρίση της Εικονομαχίας επηρέασαν την οικονομική ζωή της περιοχής της Μακεδονίας.Τόσο οι αβαροσλαβικές επιδρομές του 6ου-7ου αι., όσο και οι σεισμοί (β' δεκαετία του 7ου αι.) κατέστρεψαν πολλές πόλεις (π.χ. Φίλιπποι, Θάσος κ.ά.).


Δούλοι
από το Χρονικό του Ιωάννη Σκυλίτζη, μέσα 12ου - μέσα 13ου αι., Μαδρίτη, Biblioteca Nacional

Πολλές από αυτές, λόγω των νέων συνθηκών, μετατοπίστηκαν σε φυσικά οχυρές θέσεις και ενισχύθηκαν με τείχη (Βέροια, Έδεσσα, Σέρβια, Στόβοι, Βάργαλα, Καισάρεια (αρχαία Αιανή), Αμφίπολη, Σέρρες, Στρώμνιτσα). Παράλληλα, οι κάτοικοι της υπαίθρου βρήκαν καταφύγιο στα ορεινά και σε σπηλιές, όπου φύλαγαν τα ποίμνιά τους.

Η σταδιακή όμως αφομοίωση των Σλάβων και η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τους ντόπιους Έλληνες βοήθησαν στην ανάπτυξη των πόλεων και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να κατέχει σημαντική θέση στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα της περιοχής που υποδηλώνεται από την ύπαρξη "κομμερκιαρίων" και "γενικών κομμερκιαρίων αποθήκης" καθώς και "αβυρικών", υπαλλήλων δηλαδή που ρύθμιζαν την οικονομική ζωή και έλεγχαν τη ναυσιπλοΐα και την κίνηση των πλοίων αντίστοιχα. Από το λιμάνι της διακινούνταν, ακόμη και σε περιόδους πολιορκίας, καράβια με ξυλεία, δημητριακά και όσπρια για τις μεγάλες κρατικές αποθήκες της πόλης.

Το δεύτερο σε σπουδαιότητα λιμάνι της Μακεδονίας ήταν η Χριστούπολη (σημ. Καβάλα), που διέθετε και αυτή υπηρεσία κομμερκιαρίου, ο οποίος εισέπραττε φόρο 10% επί των διακινουμένων εμπορευμάτων ("κομμέρκιο").

Δείτε επίσης
Ιστορία - Οικονομία (324-565)
Οικονομία (867-1204)
Οικονομία (1204-1430)

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.