ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΒυζαντινή ΜακεδονίαΜεσοβυζαντινή περίοδος (867-1204)

Μεσοβυζαντινή περίοδος (867-1204)

Διοίκηση (867-1204)
Εκκλησία (867-1204)
Βυζαντινοβουλγαρική αντιπαράθεση
Οικονομία (867-1204)
Πόλεις και ύπαιθρος (867-1204)
Μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Η μονή Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος
Εξωτερική άποψη της μονής Παντελεήμονος, αρχές 11ου αι., Άγιον Όρος, μονή Παντελεήμονος.

PreviousUpNext Μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους


Η μονή Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος
αρχές 11ου αι., Άγιον Όρος, μονή Παντελεήμονος

Στο γενικότερο πνεύμα του θριάμβου της λατρείας των εικόνων οι κύριοι υπερασπιστές της λατρείας τους, τα μοναστήρια, που τόσα υπέστησαν κατά την Εικονομαχία, γνωρίζουν μια νέα περίοδο ακμής από το β’ μισό του 9ου αι. Την εποχή αυτή οι συνθήκες (αντιμετώπιση βαρβαρικών επιδρομών, επέλαση Αράβων στην Ανατολή) ευνόησαν τη συστηματοποίηση του μοναχικού βίου στον Άθω. Το πατριαρχικό και αυτοκρατορικό ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια (εκχριστιανισμός των σλαβικών φύλων) ενίσχυσε την κίνηση αυτή.

Με την ίδρυση της μονής της Μεγίστης Λαύρας (963) σηματοδοτείται το πέρασμα στον οργανωμένο μοναχισμό. Οι ξύλινες καλύβες αντικαταστάθηκαν από μεγάλα πέτρινα κτίσματα και ο ερημητικός βίος από μια ομαδική, οργανωμένη ζωή σύμφωνα με τον εμπνευστή της Αθανάσιο Αθωνίτη. Με το Τυπικό της μονής, τον "τράγο" που υπογράφτηκε από τον Ιωάννη Τζιμισκή, το ‘Αγιον ‘Ορος απέκτησε τον πρώτο καταστατικό του χάρτη (το 1045 ο Κωνσταντίνος Θ’ ο Μονομάχος εξέδωσε δεύτερο πληρέστερο).

Έως τα μέσα του 11ου αι. η "μοναστική δημοκρατία" του Αγίου Όρους, υπό τη διοίκηση του "πρώτου" στις Καρυές, απέκτησε πολλά κοινοβιακά μοναστήρια όπου συγκεντρώθηκαν Έλληνες, Ίβηρες, Αμαλφηνοί, Σέρβοι, Ρώσοι. Λειτουργώντας ως πόλος έλξης της ορθόδοξης Ανατολής, το πνευματικό κέντρο του Αγίου Όρους απέκτησε και ένα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που έγινε εντονότερος στους επόμενους αιώνες.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Εκκλησία (565-867)
Εκκλησία (867-1204)
Περιήγηση - Περιστερές: ο Άγιος Ανδρέας
Θέματα - Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.