ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΒυζαντινή ΜακεδονίαΥστεροβυζαντινή περίοδος (1204-1430)

Υστεροβυζαντινή περίοδος (1204-1430)

Διοίκηση (1204-1430)
Εκκλησία (1204-1430)
Εμφύλιοι πόλεμοι
Οικονομία (1204-1430)

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Ο Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός
Ο Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός ως αυτοκράτορας και ως μοναχός σε μικρογραφία χειρογράφου θεολογικών πραγματειών που έγραψε ο ίδιος, β' μισό 14ου αι., Παρίσι, Bibliotheque Nationale.

PreviousUpNext Εμφύλιοι πόλεμοι


Ο Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός
β' μισό 14ου αι., Παρίσι, Bibliotheque Nationale

O 14ος αι. σημαδεύτηκε από δύο σφοδρότατους εμφύλιους πολέμους που εκτυλίχτηκαν στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Αφορμή και για τους δύο υπήρξαν δυναστικά προβλήματα, ωστόσο τα βαθύτερα αίτιά τους ανιχνεύονται στις κοινωνικές ανακατατάξεις. Και στις δύο περιπτώσεις συγκρούστηκε η αριστοκρατία με τη νεότερη γενεά στρατιωτικών που υποστηριζόταν από τους αγρότες και κυρίως από την ανερχόμενη τάξη των αστών-εμπόρων.

Οι εμφύλιοι πόλεμοι προκάλεσαν μεγάλες αναστατώσεις στα αστικά κέντρα και επιτάχυναν την ερήμωση της υπαίθρου και τη μείωση των κρατικών εσόδων. Το γεγονός ότι οι αντιμαχόμενες δυνάμεις είχαν συχνά καλέσει σε βοήθεια Σέρβους και Τούρκους επέτρεψε την ανάμειξη των λαών αυτών στα εσωτερικά ζητήματα του ήδη εξασθενημένου Βυζαντινού κράτους και ακόμη ευνόησε την εγκατάσταση ομάδων των λαών αυτών στην ελληνική χερσόνησο.

Κατά τον πρώτο εμφύλιο (1321-1329) αντιπαρατέθηκαν ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄, ως εκπρόσωπος των αριστοκρατών της Βασιλεύουσας, και ο εγγονός του Ανδρόνικος Γ΄, που στηρίχτηκε στη νεότερη γενιά στρατιωτικών και στους κατοίκους της υπαίθρου και των επαρχιακών πόλεων.

Ο δεύτερος εμφύλιος (1341-1354) διεξήχθη μεταξύ της ομάδας πολιτικών αξιωματούχων, που στήριζε τον ανήλικο αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄, και του Ιωάννη Καντακουζηνού, γύρω από τον οποίο είχαν συσπειρωθεί οι ανώτεροι στρατιωτικοί και οι αριστοκράτες, που έβλεπαν να κινδυνεύει η προνομιακή τους θέση. Στα φαινόμενα που προκάλεσε η γενικότερη κοινωνική αναταραχή κατά τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο (1341-1354) περιλαμβάνεται η εξέγερση των Ζηλωτών που κατέλαβαν για σύντομο χρονικό διάστημα την εξουσία στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε επίσης
Πολιτισμός - Οχυρώσεις-Βιοτεχνικά έργα (1204-1430)
Περιήγηση - Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.