ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΝεότερη ΜακεδονίαΠερίοδος 1430 - 1821Οικονομικές εξελίξεις (1430-1821)

Οικονομικές εξελίξεις (1430-1821)

Πρωτογενής τομέας (1430-1821)
Δευτερογενής τομέας (1430-1821)
Εξωτερικό εμπόριο (1430-1821)

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Εβραία της Θεσσαλονίκης
Λιθογραφία που εικονίζει Εβραία της Θεσσαλονίκης, 19ος αι.

PreviousUpNext Δευτερογενής τομέας (1430-1821)


Εβραία της Θεσσαλονίκης
19ος αι

Η ανάπτυξη της βιοτεχνίας και της μεταλλοτεχνίας στη Μακεδονία συνδέεται με την άφιξη των Εβραίων από την Ισπανία και τη βόρεια Ευρώπη (16ος αι.). Η παρουσία των Εβραίων έδωσε ώθηση στη βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης, καθώς διέθεταν την τεχνογνωσία, τα κεφάλαια και τις απαραίτητες επαφές με τα μεσογειακά λιμάνια.

Ο βιοτεχνικός κλάδος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Εβραίων εποίκων ήταν η υφαντουργία. Η κατασκευή μάλλινων υφασμάτων (αμπάδων) στη Θεσσαλονίκη γνώρισε άνθηση στις αρχές του 16ου αι., καθώς ο στρατός και οι αγρότες απορροφούσαν μεγάλες ποσότητες. Η εριουργία διήλθε σοβαρή κρίση κατά τον 17ο αι., οπότε και υποβαθμίστηκε η ποιότητα των αμπάδων.

Τον επόμενο αιώνα ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός περιόρισε σημαντικά τη Χαλκιδικιώτικη μεταλλουργία και την εριουργία, ενώ σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής λινών, μεταξωτών και βαμβακερών υφασμάτων, με τις ανάλογες μεταβολές των καλλιεργειών και την οικονομική ανέλιξη χριστιανών επιχειρηματιών. Η Κοζάνη, η Καστοριά, η Σιάτιστα, οι Σέρρες, η Δράμα καθιερώθηκαν ως κέντρα υφαντουργίας, βυρσοδεψίας, κηροπλαστικής και οινοποιίας. Η ανοδική τους πορεία ανακόπηκε στις αρχές του 19ου αι., οπότε η μαζική εισβολή των ευρωπαϊκών προϊόντων συνέπεσε με τις καταστροφές των αστικών κέντρων στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Βιομηχανία (1870-1913)
Πολιτισμός - Υφαντική στους Νεότερους χρόνους
Περιήγηση - Νεότερη και Σύγχρονη Μακεδονία
Θέματα - Η Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.