ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΝεότερη ΜακεδονίαΠερίοδος 1821-1870Επαναστατικά κινήματα (1830-1870)

Επαναστατικά κινήματα (1830-1870)

Το επαναστατικό κίνημα του 1854

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Ο Τσάμης Καρατάσος
Σχέδιο με τον ταγματάρχη του ελληνικού στρατού και υπασπιστή του Όθωνα Τσάμη Καρατάσο που συμμετείχε σε πολλές επαναστατικές ενέργειες στη Μακεδονία, 1854, Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

PreviousUpNext Το επαναστατικό κίνημα του 1854


Ο Τσάμης Καρατάσος
1854, Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Όπως συνέβη και σε παλαιότερες περιπτώσεις επαναστατικών κινήσεων στη Μακεδονία, η επανάσταση του 1854 εκδηλώθηκε σε δύο σκέλη. Το πρώτο, στη νότια Μακεδονία όπου οι Ολύμπιοι οπλαρχηγοί (με τη συμβολή πολεμιστών που έσπευσαν από την ελεύθερη Ελλάδα και τα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλομαγνησίας) κατέλαβαν πρόσκαιρα τα Τέμπη και μερικά σημεία της Πιερίας.

Παράλληλα, ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Ζιάκας κατέλαβε τη δυτική Πίνδο και από εκεί εξαπέλυε επιδρομές στην περιοχή των Γρεβενών. Κάτω όμως από την πίεση του πολυάριθμου τουρκικού στρατού και του δυσμενούς διπλωματικού σκηνικού συμφωνήθηκε ανακωχή με μεσολάβηση των προξένων Βρεταννίας και Γαλλίας και οι εχθροπραξίες διακόπηκαν τον Ιούνιο του 1854, οπότε οι οπλαρχηγοί επέστρεψαν στο Ελληνικό βασίλειο.

Το δεύτερο σκέλος της επανάστασης εκδηλώθηκε στη Χαλκιδική. Παράτολμες ήταν εκεί οι ενέργειες του ίδιου του Τσάμη Καρατάσου που είχε αποβιβαστεί στη Σιθωνία τον Απρίλιο του 1854. Παρά το γενικό ενθουσιασμό των Χαλκιδιωτών, οι Αγιορείτες μοναχοί δεν υποστήριξαν το κίνημα. Τελικά, κάτω από τις διπλωματικές αλλά και τις στρατιωτικές πιέσεις (αποβίβαση αγγλογαλλικών δυνάμεων στον Πειραιά) και οι τελευταίοι επαναστάτες επανήλθαν στη νότια Ελλάδα με γαλλικό ατμόπλοιο αποσύοντας έτσι τον κίνδυνο της εισβολής τον Τούρκων στο Άγιον ‘Ορος και της καταστροφής του.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Επαναστατικά κινήματα (1430-1821)
Ελληνική επανάσταση (1821-1822)
Πολιτικές εξελίξεις (1870-1913)

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.