ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΝεότερη ΜακεδονίαΗ περίοδος 1870-1913Πολιτικές εξελίξεις (1870-1913)Από το 1904 έως το 1908

Από το 1904 έως το 1908

Μακεδονικός Αγώνας στη δυτική Μακεδονία
Μακεδονικός Αγώνας στο βάλτο των Γιανιτσών

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη που προώθησε την ιδέα της ένοπλης ελληνικής αντεπίθεσης στη Μακεδονία, 1904-1908, Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

PreviousUpNext Μακεδονικός Αγώνας στη δυτική Μακεδονία


Ο Γερμανός Καραβαγγέλης
1904-1908, Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το μεγαλύτερο μέρος του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα διεξήχθη στην ορεινή δυτική Μακεδονία, από όπου κατάγονταν τα πιο δραστήρια στελέχη του ελληνικού κομιτάτου αλλά και της Ε.Μ.Ε.Ο. Στην Καστοριά, όπως και σε άλλες περιφέρειες της Μακεδονίας, ο σλαβόφωνος πληθυσμός ήταν μοιρασμένος ανάμεσα στους οπαδούς του ελληνορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου (τους "πατριαρχικούς") και τους οπαδούς της βουλγαρικής εξαρχίας (τους "εξαρχικούς").

Ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης προώθησε και εφάρμοσε πρώτος την ιδέα της ένοπλης αντεπίθεσης με τη χρήση εντόπιων πατριαρχικών οπλαρχηγών, (ελληνόφωνων, βλαχόφωνων και σλαβόφωνων) με την πίστη ότι τα ερείσματα της Ε.Μ.Ε.Ο. στον πατριαρχικό πληθυσμό δεν ήταν ιδιαίτερα στέρεα.

Ο αξιωματικός Παύλος Μελάς προκάλεσε την συμμετοχή και εθελοντών μαχητών από την Ελλάδα, αφού με το θάνατό του στη Στάτιστα (σημ. χωριό Μελάς) της Καστοριάς (10.1904) δημοσιοποίησε το μακεδονικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Ο αγώνας όμως ήταν ιδιαίτερα βαρύς και για τις ορεινές αγροτικές και κτηνοτροφικές κοινωνίες που για τέσσερα χρόνια όχι μόνον ανέλαβαν τη συντήρηση εκατοντάδων ενόπλων, αλλά συχνά πλήρωσαν με αίμα την προσκόλλησή τους στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Από το 1870 έως το 1897
Από το 1897 έως το 1903
Από το 1908 έως το 1912
Β' Βαλκανικός πόλεμος (1913)
Θέματα - Ο Μακεδονικός Αγώνας

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.