ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΝεότερη ΜακεδονίαΗ περίοδος 1870-1913

Η περίοδος 1870-1913

Πολιτικές εξελίξεις (1870-1913)
Διοικητικές και κοινωνικές εξελίξεις (1870-1913)
Δημογραφικές εξελίξεις (1870-1913)
Οικονομικές εξελίξεις (1870-1913)

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Η βίλα Αλλατίνι
Η βίλα του εβραϊκού επιχειρηματικού οίκου των Αλλατίνι κτισμένη από τον αρχιτέκτονα V. Posseli το 1896, στεγάζει σήμερα τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη.

PreviousUpNext Δημογραφικές εξελίξεις (1870-1913)


Η βίλα Αλλατίνι
στεγάζει σήμερα τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

Βασικό δημογραφικό πρόβλημα της περιόδου αποτελεί ο ακριβής προσδιορισμός της πληθυσμιακής ποσόστωσης των κατοίκων της Μακεδονίας κατά εθνότητα. To ζητούμενο, όμως, είναι ανέφικτο, λόγω των διοικητικών μεταβολών και των σκόπιμων χαλκεύσεων από μέρους απογραφέων και απογραφομένων.

Στις αρχές του 20ού αι. οι Χριστιανοί (ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι, αλβανόφωνοι και βλαχόφωνοι) φαίνεται ότι αποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Μακεδονίας (που συνολικά ξεπερνούσε το 1,5 εκ.), αλλά το ποσοστό τους μειωνόταν διαρκώς λόγω της μετανάστευσης στη Βουλγαρία και την Αμερική (κυρίως σλαβόφωνων).

Το συνολικό όμως ποσοστό των Μουσουλμάνων της Μακεδονίας εξακολούθησε να συρρικνώνεται, παρά τη συνεχή εγκατάσταση ομοθρήσκων τους προσφύγων που προέρχονταν από τα βόρεια Βαλκάνια εξαιτίας εδαφικών απωλειών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Την ίδια περίοδο, λόγω των αναταραχών στην ύπαιθρο και της βιομηχανικής ανάπτυξης, συνεχίστηκε με υψηλούς ρυθμούς η αστυφιλία, ιδίως προς τα διοικητικά κέντρα αλλά και κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Στα μέρη αυτά, όπως και στη γεωγραφική ζώνη νότια της νοητής γραμμής που ενώνει την Καστοριά με την Έδεσσα και τις Σέρρες, η κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας ήταν πλήρης.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Δημογραφικές εξελίξεις (1430-1821)
Πολιτισμός - Πολιτισμός στους Νεότερους χρόνους
Περιήγηση - Νεότερη και Σύγχρονη Μακεδονία
Θέματα - Οι σιδηρόδρομοι στη νεότερη Μακεδονία
Ο Μακεδονικός Αγώνας
Η Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.