ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Ιστορία
ΙστορίαΝεότερη Μακεδονία

Νεότερη Μακεδονία

Περίοδος 1430 - 1821
Περίοδος 1821-1870
Η περίοδος 1870-1913

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Χάρτης Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου
Χαλκογραφία του C. Cellarius με χάρτη της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, 1774, Θεσσαλονίκη, συλλογές Σ. Δεμερτζή - Γ. Ευτυχιάδη.

PreviousUpNext Νεότερη Μακεδονία

Με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1430 από τον Μουράτ Β’ αρχίζει τυπικά η νεότερη περίοδος της ιστορίας της Μακεδονίας, που συμπίπτει με την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι πρώτοι αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1821) χαρακτηρίζονται από δραστικές δημογραφικές μεταβολές, αργές οικονομικές εξελίξεις αλλά και χαλαρά επαναστατικά σχέδια που μετά το 1700 ενεργοποιήθηκαν και έλαβαν μεγαλύτερη έκταση.


Χάρτης Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου
της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, 1774, Θεσσαλονίκη, συλλογές Σ. Δεμερτζή - Γ. Ευτυχιάδη

Μετά την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της νότιας Ελλάδας, η κατάσταση στη Μακεδονία επηρεάζεται από τα αλλεπάλληλα επαναστατικά κινήματα, τις διοικητικές και νομικές μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το Χαττ-ι-Χουμαγιούν του 1856 και την ένταξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής στη διεθνή οικονομία.

Τέλος, από το 1870, οι εθνικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί των νεότευκτων βαλκανικών κρατών, καθώς και η επιδίωξη εξασφάλισης πολιτικο-οικονομικής επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων στις τελευταίες ευρωπαϊκές επαρχίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, διαμόρφωσαν το Μακεδονικό Ζήτημα το οποίο πέρασε σε μια νέα φάση μετά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) και τον τερματισμό της οθωμανικής κατοχής στο βορειοελλαδικό χώρο.

Δείτε επίσης
Πολιτισμός - Πολιτισμός στους Νεότερους χρόνους
Περιήγηση - Νεότερη και Σύγχρονη Μακεδονία
Θέματα - Οι σιδηρόδρομοι στη νεότερη Μακεδονία
Ο Μακεδονικός Αγώνας
Η Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.