ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Πολιτισμός
ΠολιτισμόςΠολιτισμός στους Νεότερους χρόνουςΓράμματα στους Νεότερους χρόνους

Γράμματα στους Νεότερους χρόνους

Ελληνικά γράμματα στους Νεότερους χρόνους

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Ο Αριστοτέλης
Μικρογραφία του Αριστοτέλη σε εικονογραφημένο χειρόγραφο από την Καστοριά, 1575, Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη.

PreviousUpNext Γράμματα στους Νεότερους χρόνους


Ο Αριστοτέλης
1575, Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη

Η κυριαρχία των Οθωμανών Τούρκων στη Μακεδονία με τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της επηρέασε σημαντικά και την πνευματική κίνηση της περιοχής. Αυτή την περίοδο ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη των γραμμάτων έπαιξαν οι κοινότητες των Ελλήνων και των Εβραίων.

Κύριος παράγοντας ανάπτυξης η Εκκλησία, η οποία με επίκεντρο το Άγιον Όρος προώθησε την καλλιέργεια των γραμμάτων, ώστε να στηρίξει την ορθόδοξη πίστη. Τα μοναστήρια της Μακεδονίας, από τα Γρεβενά (Μονή Ζάβορδας), το Μελένικο και τις Σέρρες ως τη Μοσχόπολη, την Ελασσόνα και την Αχρίδα φρόντισαν, όπως φαίνεται και από τις πλούσιες βιβλιοθήκες τους, για τα θέματα της παιδείας.

Από το 17ο αι., ο πνευματικός βίος της Μακεδονίας, περιορισμένος αρχικά στα μεγάλα κέντρα, αναπτύχθηκε εντυπωσιακά. Χάρη και στην ιδιωτική πρωτοβουλία πλούσιων αστών και λογίων άρχισαν να ιδρύονται βιβλιοθήκες, σχολεία, να χορηγούνται υποτροφίες κλπ.

Ιδιαίτερα στη δυτική Μακεδονία, η ανερχόμενη αστική τάξη, που είχε δημιουργήσει ακμαίες παροικίες στη Δύση, επηρεασμένη από τα κινήματα του Διαφωτισμού (18ος αι.), πρωτοστάτησε στην ίδρυση ανωτέρων σχολών, σχολείων και βιβλιοθηκών, καθώς και στην έκδοση, στο εξωτερικό, βιβλίων και εφημερίδων. Η περιοχή γίνεται σπουδαίο καλλιτεχνικό κέντρο και εστία του νεοελληνικού διαφωτισμού, που στόχευε στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των υποδούλων.

Δείτε επίσης
Ιστορία - Νεότερη Μακεδονία
Περίοδος 1430 - 1821
Εξωτερικό εμπόριο (1430-1821)
Δημογραφικές εξελίξεις (1430-1821)
Πολιτισμός - Τέχνη στους Νεότερους χρόνους
Γράμματα στη Σύγχρονη εποχή
Περιήγηση - Νεότερη Καστοριά
Κοζάνη
Σιάτιστα
Σιάτιστα
Περιοχή Γρεβενών

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.