ΙστορίαCivilizationΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Περιήγηση
ΠεριήγησηΑρχαία Μακεδονία

Αρχαία Μακεδονία

Αιγές (Βεργίνα)
Πέλλα
Αρχαία Βέροια
Αιανή
Δίον
Αρχαία Θεσσαλονίκη
Όλυνθος
Αρχαία Αμφίπολη
Αρχαίοι Φίλιπποι

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Κάτοψη του Δίου
Κάτοψη του αρχαιολογικού χώρου του Δίου, 420 π.Χ. - 500 μ.Χ.

PreviousUpNext Δίον

Στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου βρισκόταν το θρησκευτικό κέντρο των Μακεδόνων, το Δίον. Εκεί τελούνταν από το τέλος του 5ου ως τον 2ο αι. π.Χ. τα "Ολύμπια τα εν Δίω", θεατρικοί και γυμνικοί αγώνες αφιερωμένοι στον Ολύμπιο Δία (Β 132) και τις Πιερίδες Μούσες. Η μικρή σε έκταση πόλη του Δίου περιβαλλόταν από τετράγωνο οχυρωματικό περίβολο και ήταν διαρθρωμένη σύμφωνα με το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα.


Κάτοψη του Δίου
420 π.Χ. - 500 μ.Χ

Στα οικοδομικά τετράγωνα υψώνονταν πολυτελείς οικίες διακοσμημένες με ψηφιδωτά και έργα τέχνης, καταστήματα, θέρμες εργαστήρια. Έξω από τα τείχη της πόλης βρίσκονταν θέατρα, στάδιο και ιερά. Έχουν εντοπιστεί και ανασκάπτονται τα ιερά του Διός και των Μουσών, της Δήμητρας, του Διονύσου και της Ίσιδας καθώς και δύο θέατρα, ένα ελληνιστικό και ένα ρωμαϊκό. Τα νεκροταφεία του Δίου απλώνονται στα βόρεια και δυτικά της πόλης και περιλαμβάνουν ταφές από τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. ως τις αρχές του 5ου αι. μ.Χ.

Με διαταγή του Αυγούστου ιδρύθηκε αμέσως μετά το 31 π.Χ. ρωμαϊκή αποικία στο Δίον. Παρά την εγκατάσταση των Ρωμαίων αποίκων η πόλη διατήρησε τον ελληνικό της χαρακτήρα, όπως πιστοποιεί το πλήθος των ελληνικών επιγραφών. Στα πρωτοβυζαντινά χρόνια χτίζονται στην πόλη βασιλικές, ενώ η παρακμή επέρχεται σταδιακά κατά τον 5ο αι. μ.Χ.

Δείτε επίσης
Πολιτισμός - Αρχιτεκτονική στην Αρχαιότητα
Ψηφιδωτά στην Αρχαιότητα
Θρησκεία στην Αρχαιότητα

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.