ΙστορίαCivilizationΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Περιήγηση
ΠεριήγησηΒυζαντινή Μακεδονία

Βυζαντινή Μακεδονία

Περιοχή Ολύμπου
Βυζαντινή Βέροια
Βυζαντινή Θεσσαλονίκη
Περιστερές: ο Άγιος Ανδρέας
Βυζαντινή Καστοριά
Σέρβια
Μογλενά
Πρέσπες
Σέρρες
Άγιον Όρος
Βυζαντινή Αμφίπολη
Βυζαντινοί Φίλιπποι

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Παλαιοχριστιανικό κιονόκρανο
Περίτεχνα διακοσμημένο κιονόκρανο από τη Βασιλική Β, 530-540, Φίλιπποι.

Η Βασιλική Β στους Φιλίππους
Άποψη της Βασιλικής Β που χτίστηκε δίπλα στο ρωμαϊκό forum της πόλης, μέσα του 6ου αι., Φίλιπποι.

PreviousUpNext Βυζαντινοί Φίλιπποι


Παλαιοχριστιανικό κιονόκρανο
530-540, Φίλιπποι


Η Βασιλική Β στους Φιλίππους
μέσα του 6ου αι., Φίλιπποι

Η επίσκεψη του αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους (49 μ.Χ.) έθεσε τις βάσεις μιας διακεκριμένης επισκοπής και μιας ακμάζουσας χριστιανικής κοινότητας (εκτεταμένο χριστιανικό νεκροταφείο με κοιμητηριακή βασιλική (extra muros) του β’ μισού του 4ου αι.).

Στα μέσα του 4ου αι. διαμορφώνεται από τον επίσκοπο Φιλίππων Πορφύριο (312-342) ως τμήμα του συγκροτήματος βαπτιστηρίου, επισκοπείου και κρήνης, ευκτήριος οίκος αφιερωμένος στον απόστολο Παύλο, στη θέση όπου τον 5ο αι. θα ανοικοδομηθεί το μοναδικό για την Ελλάδα Οκτάγωνο.

Αν και οι Φίλιπποι απειλήθηκαν θανάσιμα από τις επιδρομές των Οστρογότθων (473-483), στα τέλη του 5ου αι. αποκτούν μία από τις μεγαλύτερες παλαιοχριστιανικές βασιλικές (Βασιλική Α). Στα μέσα του 6ου αι. νότια του ρωμαϊκού forum κτίστηκε η μοναδική τρουλλαία βασιλική (Βασιλική Β) (που είχε και φορητή κολυμβήθρα). Κτίσμα του 6ου αι. είναι και η τρίκλιτη Βασιλική Γ που καταστράφηκε από σεισμό (610-620).

Τις επιδρομές των Σλάβων (7ος-8ος αι.) θα ακολουθήσουν αυτές των Βουλγάρων (9ος αι.) και θα αναγκάσουν τους Βυζαντινούς να οχυρώσουν τους Φιλίππους και την ακρόπολή τους (963-969). Τον 9ο αι. στην μητρόπολη Φιλίππων που έλεγχε 6 επισκοπές υπήχθη και η επισκοπή Σμολένων των εξελληνισμένων πια Σλάβων.

Με επίνειο τη Χριστούπολη (σημ. Καβάλα) , οι Φίλιπποι γνωρίζουν έντονη εμπορική κίνηση (τόπος είσπραξης του κομμερκίου λόγω της θέσης τους στην Εγνατία οδό) και ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια. Η πόλη ερημώνει σταδιακά μετά την οθωμανική κατάκτηση (1387).

Δείτε επίσης
Ιστορία - Χριστιανισμός (324-565)
Βαρβαρικές επιδρομές
Σλαβικές εγκαταστάσεις
Εκκλησία (867-1204)
Οικονομία (867-1204)
Θέματα - Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.