ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Θέματα
Ειδικά ΘέματαΟι σιδηρόδρομοι στη νεότερη Μακεδονία

Οι σιδηρόδρομοι στη νεότερη Μακεδονία

Ο φιλόδοξος Βαρώνος Hirsch
Η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Μητροβίτσας
Η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου
Η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης
Αλλαγές του σιδηροδρομικού δικτύου μετά το 1913
Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι
Ατμομηχανές και "ελκόμενο τροχαίο υλικό"
Οι παραμελημένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί
Οι σιδηρόδρομοι στους πολέμους
Η Θεσσαλονίκη των τραμ και των τρένων

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Υποδοχή του ελληνικού στρατού στο σταθμό Θεσσαλονίκης
Καρτ-ποστάλ με την κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης για την υποδοχή του ελληνικού στρατού, 1912, Θεσσαλονίκη, αρχείο Γ. Μέγα.
The presentation on this page requires Real Player. Click the button to download.
PreviousUpNext Οι σιδηρόδρομοι στους πολέμους


Υποδοχή του ελληνικού στρατού στο σταθμό Θεσσαλονίκης
1912, Θεσσαλονίκη, αρχείο Γ. Μέγα

Κατά τον 19ο αιώνα ο τακτικότερος πελάτης των μακεδονικών σιδηροδρόμων ήταν ο τουρκικός στρατός. Οι συρμοί μετέφεραν χιλιάδες κληρωτούς και εφέδρους κάθε φορά που το απαιτούσαν οι περιστάσεις, άλλοτε εναντίον των Ελλήνων άλλοτε των Βουλγάρων ή των Σέρβων, αλλά και για να καταστείλουν τις συχνές αλβανικές στάσεις.

Στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, 1904-1908, η ασφαλής σιδηροδρομική διακίνηση όπλων, πυρομαχικών και κυρίως μηνυμάτων έδωσε σοβαρό προβάδισμα στην ελληνική παράταξη, που διέθετε αρκετούς πατριώτες στις τάξεις του προσωπικού. Αντίθετα, για τα επαναστατικά κομιτάτα των Βουλγάρων, τα στρατιωτικά τρένα αποτελούσαν σοβαρή απειλή, την οποία προσπάθησαν επανειλημμένα να εξουδετερώσουν, εκμεταλλευόμενοι τις υπονομευτικές δεξιοτεχνίες ορισμένων φιλοβούλγαρων σιδηροδρομικών εργατών.

Όμως τη μεγαλύτερη πολεμική τους δόξα τα τρένα της Μακεδονίας την γνώρισαν κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Βαλκανικοί, Ευρωπαϊκοί και αποικιακοί στρατοί πλημμύρισαν τις αίθουσες αναμονής και τα παμπάλαια βαγόνια. Έγραφε ένας ταξιδιώτης στο σταθμό της Θεσσαλονίκης: "Δυο χωριάτισσες με τεράστιους μπόγους κι αμέτρητα παιδιά κάθονται κάτω περιμένοντας την αναχώρηση κάποιου τρένου, που είναι πιθανό να μην ξεκινήσει πριν την επομένη. Κάποιος αγριεμένος "κομιτατζής" συζητά φωνάζοντας μ' έναν Ιταλό αστυφύλακα σε μια τελείως διαφορετική γλώσσα. Ο πρώτος περηφανεύεται που για κάποιο ασυνήθιστο λόγο κατάφερε ν'αποφύγει τη στρατιωτική θητεία -ένα δύσκολο κατόρθωμα στα Βαλκανικά κράτη, όπου αν ένας ικανός άνδρας δεν υπηρετεί σε μια χώρα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα στρατολογηθεί από μια άλλη. Ενας ηλικιωμένος και ρακένδυτος βοσκός, με μια ακατέργαστη προβιά να κρέμεται χαλαρά απ' τους ώμους του, ακουμπά σκεφτικά στο ραβδί του. Κάποιοι ευκατάστατοι πολίτες και λίγοι Ελληνες αξιωματικοί, που ετοιμάζονται να επιβιβασθούν για την Αθήνα, περνούν μέσα από την αίθουσα αναμονής, ενώ μέσα σ'όλο αυτό το συνονθύλευμα, ένα μικρό απόσπασμα από μαύρους Αλγερινούς στρατιώτες, με μπλε πανωφόρια και κράνη, βαδίζει κάτω απ' τις διαταγές ενός δραστήριου υπολοχαγού."


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.