ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Θέματα
Ειδικά ΘέματαΟ Μακεδονικός Αγώνας

Ο Μακεδονικός Αγώνας

Ο Μακεδονικός Αγώνας
Ο Μακεδονικός Αγώνας στη δυτική Μακεδονία
Ο Μακεδονικός Αγώνας στο βάλτο των Γιανιτσών
Ο Μακεδονικός Αγώνας στην ανατολική Μακεδονία
Η Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό Αγώνα
Τα κομιτάτα των Αθηνών
Πανέλληνες Μακεδονομάχοι

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Ο Τέλλος Αγαπηνός με άντρες του
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με το ανταρτικό σώμα του ανθυπολοχαγού Τέλλου Αγαπηνού (καπετάν Άγρας) σε πλάβες του βάλτου των Γιανιτσών, 1906-1907, Αθήνα, συλλογή Ι. Κ. Μαζαράκη-Αινιάνος.
The presentation on this page requires Real Player. Click the button to download.
PreviousUpNext Ο Μακεδονικός Αγώνας στο βάλτο των Γιανιτσών


Ο Τέλλος Αγαπηνός με άντρες του
1906-1907, Αθήνα, συλλογή Ι. Κ. Μαζαράκη-Αινιάνος

Τα νερά του πλημμυρισμένου Λουδία σχημάτιζαν στη νότια κεντρική Μακεδονία, στο προσχωσιγενές έδαφος μεταξύ του Αλιάκμονα και του Αξιού, εκτεταμένο έλος. Στα χρόνια του ένοπλου ελληνοβουλγαρικού αγώνα το έλος αυτό, προσιτό πριν μόνο στους ψαράδες της περιοχής, αναδείχτηκε σε πεδίο ομηρικών μαχών μεταξύ των ενόπλων σωμάτων.

Η ασφαλής πρόσβαση στις καλαμώδεις εκτάσεις του σήμαινε σίγουρο κρησφύγετο, έλεγχο της γύρω πεδιάδας και των οδικών συγκοινωνιών προς τη βόρεια και τη δυτική Μακεδονία. Η διαβίωση όμως μέσα στα βαλτώδη νερά όπου ενδημούσε η ελονοσία και συνάμα σε συνθήκες πολέμου είχε πολλές ιδιαιτερότητες και ακόμη περισσότερες δυσκολίες, ικανές να κάμψουν και τους πλέον σκληροτράχηλους μαχητές.

Οι θρυλικές μορφές του καπετάν Άγρα και του καπετάν-Νικηφόρου, πλαισιωμένες από μερικούς εντόπιους οδηγούς, ταυτίστηκαν με τον αγώνα στις υγρές ελώδεις εκτάσεις και αναδείχτηκαν σε κεντρικές μορφές του γνωστού μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα.


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.