ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Θέματα
Ειδικά ΘέματαΟ Μακεδονικός Αγώνας

Ο Μακεδονικός Αγώνας

Ο Μακεδονικός Αγώνας
Ο Μακεδονικός Αγώνας στη δυτική Μακεδονία
Ο Μακεδονικός Αγώνας στο βάλτο των Γιανιτσών
Ο Μακεδονικός Αγώνας στην ανατολική Μακεδονία
Η Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό Αγώνα
Τα κομιτάτα των Αθηνών
Πανέλληνες Μακεδονομάχοι

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Ο Γεώργιος Γιαγκλής με άντρες του
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1908 με τον ντόπιο οπλαρχηγό της Χαλκιδικής Γεώργιο Γιαγκλή και άντρες του, 1904-1908, Αθήνα, Ιστορικό Εθνικό Μουσείο.
The presentation on this page requires Real Player. Click the button to download.
PreviousUpNext Ο Μακεδονικός Αγώνας στην ανατολική Μακεδονία


Ο Γεώργιος Γιαγκλής με άντρες του
1904-1908, Αθήνα, Ιστορικό Εθνικό Μουσείο

Για λόγους γεωγραφικούς η διεξαγωγή για τους Έλληνες του Αγώνα στην ανατολική Μακεδονία ήταν δυσχερέστερη από ό,τι αλλού. Ουσιαστικά η ένοπλη ελληνική αντεπίθεση άρχισε μόλις το 1906 και στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε περιώνυμους εντόπιους καπεταναίους.

Στην περιοχή του Μπέλες και του Μελενίκου δρούν ο Θανάσης Χατζηπανταζής και ο Στέργιος Βλάχμπεης. Στην περιοχή της Νιγρίτας κυριαρχούν ο καπετάν-Γιαγκλής και ο ιερέας καπετάν-Ανδρούτσος. Η περιοχή της Ζίχνας και του Παγγαίου είναι ο χώρος επιχειρήσεων δύο θρυλικών μορφών, του Δούκα Ζέρβα και του Μητρούση Γκογκουλάκη.

Η επιτελική εργασία βρισκόταν στα χέρια του προσωπικού των Προξενείων Σερρών και Καβάλας. Τη διακίνηση των πληροφοριών και των όπλων διεκπεραίωσε αποτελεσματικά πλήθος πατριωτών οργανωμένων σε εθνικούς συλλόγους και σωματεία.

Κανένας όμως αγωνιστής της ανατολικής Μακεδονίας δεν ξεπέρασε στην προσφορά αλλά και στην αίγλη τον Μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομο Καλαφάτη. Το 1907 η ανοιχτή συνεργασία του με το ελληνικό στρατόπεδο του στοίχισε τη μητρόπολή του, όμως 15 χρόνια αργότερα, με το βίαιο θάνατό του στη Σμύρνη, πλήρωσε με υψηλό επιτόκιο τους εθνικούς του αγώνες.


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.