ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Θέματα
Ειδικά ΘέματαΟ Μακεδονικός Αγώνας

Ο Μακεδονικός Αγώνας

Ο Μακεδονικός Αγώνας
Ο Μακεδονικός Αγώνας στη δυτική Μακεδονία
Ο Μακεδονικός Αγώνας στο βάλτο των Γιανιτσών
Ο Μακεδονικός Αγώνας στην ανατολική Μακεδονία
Η Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό Αγώνα
Τα κομιτάτα των Αθηνών
Πανέλληνες Μακεδονομάχοι

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Ο Λάμπρος Κορομηλάς
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του Λάμπρου Κορομηλά, γενικού προξένου της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συστηματοποίησε τον Μακεδονικό Αγώνα, 1904-1907, Αθήνα, Ιστορικό Εθνικό Μουσείο.
The presentation on this page requires Real Player. Click the button to download.
PreviousUpNext Η Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό Αγώνα


Ο Λάμπρος Κορομηλάς
γενικού προξένου της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συστηματοποίησε τον Μακεδονικό Αγώνα, 1904-1907, Αθήνα, Ιστορικό Εθνικό Μουσείο

Η Θεσσαλονίκη, το φυσικό επίνειο και διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Μακεδονίας, αποτέλεσε το επιτελικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Η εξέλιξη αυτή συνδέθηκε κυρίως με δύο πρόσωπα: τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας Λάμπρο Κορομηλά και τον Ανθυπολοχαγό Αθανάσιο Σουλιώτη.

Ο πρώτος από το 1904 έως το 1907 οργάνωσε και διηύθυνε μέσα από το νεοκλασικό κτήριο του Προξενείου το ελληνικό δίκτυο πληροφοριών και επέβλεπε τις επιχειρήσεις των σωμάτων στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

Πολύτιμους βοηθούς του είχε ομάδα ειδικών γραφέων, δηλαδή ειδικά εκπαιδευμένων αξιωματικών, που αποτέλεσαν τους διοικητικούς τομεάρχες του Αγώνα. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν για την εμπειρία τους ο Δημήτριος Κάκκαβος (Ζώης) και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (Αντωνίου).

Την ασφάλεια των δραστηριοτήτων του Προξενείου και την εθνική συστράτευση της ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης ανέλαβε ο Σουλιώτης (Νικολαϊδης) στο διάστημα 1905-1907. Συγκαλύπτοντας την κατασκοπική του δράση με την ιδιότητα του εμπόρου, πέτυχε με συστηματικές προσπάθειες να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό δίκτυο πληροφοριών και συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων.

Στο δίκτυο αυτό εντάχθηκαν κάθε κοινωνικής τάξης επαγγελματίες και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης που εξασφάλισαν τη συλλογή και την προώθηση μηνυμάτων, την εκτέλεση αντιποίνων αλλά και τη διεξαγωγή ενός επιτυχημένου οικονομικού πολέμου σε βάρος της εξαρχικής κοινότητας.


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.