ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Θέματα
Ειδικά ΘέματαΟ Μακεδονικός Αγώνας

Ο Μακεδονικός Αγώνας

Ο Μακεδονικός Αγώνας
Ο Μακεδονικός Αγώνας στη δυτική Μακεδονία
Ο Μακεδονικός Αγώνας στο βάλτο των Γιανιτσών
Ο Μακεδονικός Αγώνας στην ανατολική Μακεδονία
Η Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό Αγώνα
Τα κομιτάτα των Αθηνών
Πανέλληνες Μακεδονομάχοι

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το 1903
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με σκηνή από μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά των βουλγαρικών ωμοτήτων, 1903, Αθήνα, Ιστορικό Εθνικό Μουσείο.
The presentation on this page requires Real Player. Click the button to download.
PreviousUpNext Τα κομιτάτα των Αθηνών


Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το 1903
1903, Αθήνα, Ιστορικό Εθνικό Μουσείο

Οι μακεδονικές επιτροπές των Αθηνών ήταν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν στους κύκλους των ανήσυχων προσφύγων από τη Μακεδονία. Μετά τη διάλυση της Εθνικής Εταιρείας (1900) τα πρώην μέλη της Παύλος Μελάς, Κώστας Μαζαράκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κ.α) συνέχισαν να αδημονούν για την τύχη της Μακεδονίας, από όπου κατέφθαναν συνεχώς εκκλήσεις για βοήθεια.

Το κενό κάλυπταν προσωρινά και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους η Εταιρεία "Ελληνισμός" του Νεοκλή Καζάζη και η "Επιτροπή προς Ενίσχυσιν της Ελληνικής Εκκλησίας και Παιδείας" των Βικέλα, Στρέιτ και Μπαλτατζή. Το 1902 εμφανίζεται δυναμικά στο προσκήνιο ο Κεντρικός Μακεδονικός Σύλλογος των αδελφών Θεοχάρη και Μαυρουδή Γερογιάννη από τη Χαλκιδική. Μετά τα δραματικά γεγονότα του 1903 οι προσπάθειες όλων, κράτους και ιδιωτών, συγκλίνουν σε δυναμικότερες επιλογές.

Το Μάιο του 1904 ιδρύεται στην Αθήνα το Μακεδονικό Κομιτάτο, όπου συσπειρώνονται οι παλαίμαχοι της Εθνικής Εταιρείας, ο δραστήριος κύκλος του Μακεδόνα πολιτικού Στέφανου Δραγούμη, μέλη των άλλων επιτροπών και συλλόγων καθώς και εκπρόσωποι του κράτους. Ψυχή της προσπάθειας ήταν ο Δημήτρης Καλαποθάκης, διευθυντής της εφημερίδας "Εμπρός" που αναδείχθηκε στο δημοσιογραφικό όργανο του Κομιτάτου.

Μέχρι την άνοιξη του 1908, οπότε απέβαλε ουσιαστικά τον ιδιωτικό του χαρακτήρα, το Μακεδονικό Κομιτάτο διεύθυνε και διεκπεραίωσε τον ένοπλο αγώνα στη δυτική Μακεδονία. Η επιτυχία του στηρίχθηκε κυρίως στη διοργάνωση μιας παράλληλης εσωτερικής οργάνωσης εντός της Μακεδονίας, η οποία ενσωμάτωσε όλες τις τοπικές επιτροπές, τους εθνικούς συλλόγους και τα δίκτυα πληροφοριών. Ένοπλες πρωτοβουλίες μικρότερης κλίμακας στην κεντρική Μακεδονία ανέλαβαν και οι αδελφοί Γερογιάννη.


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.