ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Θέματα
Ειδικά ΘέματαΟ Μακεδονικός Αγώνας

Ο Μακεδονικός Αγώνας

Ο Μακεδονικός Αγώνας
Ο Μακεδονικός Αγώνας στη δυτική Μακεδονία
Ο Μακεδονικός Αγώνας στο βάλτο των Γιανιτσών
Ο Μακεδονικός Αγώνας στην ανατολική Μακεδονία
Η Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό Αγώνα
Τα κομιτάτα των Αθηνών
Πανέλληνες Μακεδονομάχοι

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Οι τρεις κρητικοί αρχηγοί της δυτικής Μακεδονίας
Ασπρόμαυρη φωτογραφία με τους τρεις κρητικούς αρχηγούς Γεώργιο Δικώνυμο-Μακρή, Ιωάννη Καραβίτη και Γεώργιο Βολάνη που έδρασαν στη δυτική Μακεδονία, 1903-1908, Αθήνα, Ιστορικό Εθνικό Μουσείο.
The presentation on this page requires Real Player. Click the button to download.
PreviousUpNext Πανέλληνες Μακεδονομάχοι


Οι τρεις κρητικοί αρχηγοί της δυτικής Μακεδονίας
Ιωάννη Καραβίτη και Γεώργιο Βολάνη που έδρασαν στη δυτική Μακεδονία, 1903-1908, Αθήνα, Ιστορικό Εθνικό Μουσείο

Η επιτυχής έκβαση κάθε ανορθόδοξου πολέμου βασίζεται στην αποτελεσματική συνεργασία του εντόπιου πληθυσμού. Η συνθήκη αυτή, που επαληθεύτηκε στην περίπτωση του Μακεδονικού Αγώνα, δεν πρέπει να οδηγήσει στην υποτίμηση της συμβολής εκατοντάδων εθελοντών από την ελεύθερη Ελλάδα, την Κρήτη, την Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και από την Κύπρο.

Πέρα από την αυτόνομη προσχώρηση ιδιωτών στον ένοπλο αγώνα, η ένταξη εθελοντών στα σώματα ακολούθησε κυρίως δύο δρόμους: Ιδιώτες οπλαρχηγοί και αξιωματικοί του ελληνικού στρατού πλαισιώνονταν είτε από άνδρες των μονάδων τους, ιδιαίτερα των παραμεθορίων ευζωνικών μονάδων, είτε από συμπατριώτες τους, με πολεμικές εμπειρίες.

Καθώς οι Κρήτες και οι Μανιάτες αξιωματικοί αποτελούσαν το πιό ανήσυχο μέρος του στρατεύματος, ήταν επόμενο μεγάλη μερίδα των Μακεδονομάχων να προέλθει από τις δύο αυτές περιοχές. Ιδιαίτερα οι Κρήτες μαχητές, γνωστοί για τον ενθουσιώδη χαρακτήρα τους και τις πολεμικές αρετές τους, αναδείχθηκαν στην πολυτιμότερη δύναμη κρούσης του Αγώνα.

Τα σώματα των Κρητών Γιάννη Καραβίτη, Ευθύμιου Καούδη, Μανώλη Κατσίγαρη και του Γιάννη Βολάνη πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στη δυτική Μακεδονία και αναδείχθηκαν σε σύμβολα πολεμικής δεινότητας και αυτοθυσίας.


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.