ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Θέματα
Ειδικά ΘέματαΗ Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Η Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Η Θεσσαλονίκη στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο
Η περιοχή του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη
Η τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης
Περιήγηση Θεσσαλονίκης με το Ν. Γ. Πεντζίκη
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
Τα επαγγέλματα των Θεσσαλονικέων
Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης
Οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη
Η ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη στους Βαλκανικούς πολέμους
Η πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Σπίτια στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης
Καρτ-ποστάλ των αρχών του 20ού αι. με σπίτια της Άνω πόλης, 1800-1917, Θεσσαλονίκη, αρχείο Θ. Τσινόπουλου.
The presentation on this page requires Real Player. Click the button to download.
PreviousUpNext Η τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης


Σπίτια στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης
1800-1917, Θεσσαλονίκη, αρχείο Θ. Τσινόπουλου

"Προκειμένου περί Θεσσαλονίκης", συμβουλεύει ο Πεντζίκης, "η είσοδος να γίνεται από θαλάσσης". Από μακριά, η πόλη έμοιαζε πράγματι παραμυθένια. Όμως, όπως θυμάται ένας περιηγητής του 1878, "όταν μπαίνει κανείς μέσα, ξαφνιάζεται μη βρίσκοντας παρά στενά, σκόλια δρομάκια, σπίτια κακοχτισμένα και ούτε μια πλατεία, ούτε ένα σταυροδρόμι πλακοστρωμένο".

Αυτός ο λαβύρινθος που γινόταν ακόμη πιο ασφυκτικός καθώς πολλοί δρόμοι ήταν σκεπαστοί, χαρακτήριζε την τοπογραφία της πόλης ακόμα και στην περίοδο της μεγάλης της ακμής, προς τα τέλη του 19ου αι. Τώρα, όμως, όπως φαίνεται από τα λόγια ενός Γερμανού επισκέπτη της εποχής, η γραφικότητα μοιάζει να κυριαρχεί:

"Τα σπίτια είναι παντός ευρωπαϊκού και ασιατικού ρυθμού και ολκής, πάσης πιθανής και απίθανης κατασκευής, άλλα κτισμένα σε κάπως κανονικές σειρές πάνω στο μεγάλο δρόμο που πάει παράλληλα με την παραλία και κάνει βόλτα το λόφο άλλα σε φύρδην μίγδην σωρούς που κάνουν έφοδο στο λόφο και ακουμπάνε έπειτα κουρασμένα κι ετοιμόρροπα στις πλαγιές του σαν νάθελαν να πάρουν λίγη αναπνοή. Να, εδώ τα σπίτια με την ευρωπαϊκή όψη και οι αποθήκες των Ελλήνων, Εβραίων και Φράγκων εμπόρων εκεί οι άθλιες πλίθινες καλύβες των Bουλγάρων, πιο πέρα ψηλά τα τουρκικά σπίτια που η φάτσα τους προς το δρόμο είναι σκυθρωπή κι έχει κάτι που διώχνει, δείχνοντας μόνο τα ξύλινα καφασωτά παράθυρα με τα σιδερένια κάγκελλα, ενώ στο χώρο της εσωτερικής αυλής οι βρύσες που κελαρύζουν τα βάζουν με τις ροδοδάφνες κι όλα τα φιόρα της ανατολής σκορπάνε τα μύρα τους άπλετα. Παρακάτω βλέπουμε το επιβλητικό κατάστημα, σε στυλ αναγέννησης, της Οθωμανικής Τράπεζας κι απέναντι το κονάκι του βαλή κι ανάμεσα σ' όλα αυτά τζαμιά με τους πολλούς μιναρέδες, τις σουβλερές μύτες και τους εξώστες τους".


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.