ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Θέματα
Ειδικά ΘέματαΗ Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Η Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Η Θεσσαλονίκη στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο
Η περιοχή του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη
Η τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης
Περιήγηση Θεσσαλονίκης με το Ν. Γ. Πεντζίκη
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
Τα επαγγέλματα των Θεσσαλονικέων
Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης
Οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη
Η ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη στους Βαλκανικούς πολέμους
Η πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Εβραίος χαμάλης στη Θεσσαλονίκη
Καρτ-ποστάλ του τέλους του 19ου αι. με Εβραίο χαμάλη (μεταφορέας) στη Θεσσαλονίκη, 1800-1920, Θεσσαλονίκη, αρχείο Γ. Μέγα.
The presentation on this page requires Real Player. Click the button to download.
PreviousUpNext Τα επαγγέλματα των Θεσσαλονικέων


Εβραίος χαμάλης στη Θεσσαλονίκη
1800-1920, Θεσσαλονίκη, αρχείο Γ. Μέγα

Στη Θεσσαλονίκη έως τις αρχές του 20ου αιώνα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ήταν κυρίως Τούρκοι, ενώ ορισμένα επαγγέλματα, κατά σιωπηρή σύμβαση, είχαν παραχωρηθεί, σχεδόν μονοπωλιακά, από τη μια φυλή στην άλλη.

Το επάγγελμα του κτίστη ήταν προνόμιο των χριστιανών. Τα γιαουρτζίδικα και τα χαλβατζίδικα ήσαν στην δικαιοδοσία των Αρβανιτάδων. Αρβανίτες ήταν επίσης και οι περίφημοι και γραφικότατοι καβάσηδες, ένα είδος υπηρέτη - σωματοφύλακα που μπορούσε κανείς να προσλάβει κατ' ιδίαν. Οι σιδεράδες και οι γανωτήδες ήταν τσιγγάνοι.

Οι Έλληνες μετέρχονταν κάθε επάγγελμα, σερβιτόροι και μπακάληδες, γιατροί και έμποροι, μάγειροι και τεχνίτες, φουρνάρηδες και ζαχαροπλάστες, αλλά απέφευγαν τα χειροτεχνικά επαγγέλματα και δεν καλλιεργούσαν τη γη: γεωργοί ήταν κατά κύριο λόγο οι Βούλγαροι.

Οι Εβραίοι, εκτός από τους λίγους μεγαλέμπορους και βιομήχανους, είχαν και την αποκλειστικότητα σχεδόν του πλανόδιου ψιλικατζή, του παλιατζή, και κυρίως του χαμάλη.

Οι χαμάληδες, πολυάριθμοι εξαιτίας του λιμανιού, φαίνεται ότι ήταν πολύ εντυπωσιακοί -- ένας Γερμανός επισκέπτης τους θυμάται "να πηγαίνουν χορευτά κουβαλώντας καμμιά εικοσαριά καντάρια βάρος, πάνω στους ανώμαλους δρόμους σκοντάφτοντας, κι όμως να δίνουν την εντύπωση πως χορεύουν πόλκα φρανσαίζ. Τέσσερεις από τους οκτώ πάνε μπροστά, οι άλλοι τέσσερεις πίσω. Κάθε τετράδα πλέκει τα χέρια της κατά τέτοιο τρόπο που να δίνουν όλοι μαζί την εντύπωση ενός συλλογικού προσώπου".


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.