ΙστορίαΠολιτισμόςΠεριήγησηΘέματαΕικόνες
Θέματα
Ειδικά ΘέματαΗ Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Η Θεσσαλονίκη από το 18ο έως τον 20ό αιώνα

Η Θεσσαλονίκη στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο
Η περιοχή του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη
Η τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης
Περιήγηση Θεσσαλονίκης με το Ν. Γ. Πεντζίκη
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
Τα επαγγέλματα των Θεσσαλονικέων
Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης
Οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη
Η ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη στους Βαλκανικούς πολέμους
Η πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη

Εικόνες σε αυτή τη σελίδα

Λαϊκό πανηγύρι
Η Ασπρόμαυρη λιθογραφία με σκηνή από λαϊκό πανηγύρι με οργανοπαίχτες και γυναίκες που χορεύουν, 1600-1850, Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.
The presentation on this page requires Real Player. Click the button to download.
PreviousUpNext Η ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη


Λαϊκό πανηγύρι
1600-1850, Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Η Θεσσαλονίκη ήταν φημισμένη για τους καφενέδες της, ήδη από το 17ο αι. Ο Εβλιγιά Τσελεπί, Τούρκος περιηγητής, αναφέρει είκοσι μποζαχανάδες και 17 "λαμπρά καφενεία, όπου μαζεύονται μουσικοί, τραγουδιστές, μετάχηδες, τζουτζέδες και βωμολόχοι, ψυχαγωγώντας τους πελάτες. Εκεί συχνάζουν και οι ερωτόληπτοι, οι λιμοκοντόροι, οι ποιητές, οι ταξιδιώτες και οι λόγιοι, περνώντας τις ώρες της ημέρας και της νύχτας και διασκεδάζοντας με τις καλές συντροφιές".

Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα ονόματα -- μπορεί κανείς να απολαύσει μια ορχήστρα γυναικών από τη Βοημία να παίζει κομμάτια από οπερέττες στο "Κολόμπο", ή να δει καμπαρέ στο καφεζυθοπωλείο "La Turquie", ή παντομίμα στο "Μαλίκ". Μπορεί ακόμη να δει ιταλικές όπερες και γαλλικό μπουλβάρ στο θέατρο "Eden", το "Alabra" ή το θέατρο του Λευκού Πύργου και σινεμά στο "Ολύμπια" και στο "Παλλάς".

Μπορεί να γευτεί ιταλική και γαλλική κουζίνα στο "Restaurant de toutes les nations" και να πιεί εισαγόμενες μπύρες στα ζυθοπωλεία του Χρήστου ή του Γεωργιάδη στην αγορά. Στα πολυτελή καφενεία όπως το "Καφέ Κρυστάλ" και το "Καφέ Ολύμπ", "η τιμή ενός Βήνερ μελάνζ συμπεριλαμβάνει τη χρήση 15 εφημερίδων, 20 περιοδικών και μερικών καραφών φρέσκου νερού από τον Χορτιάτη", ενώ στις πολυάριθμες λέσχες της πόλης εντόπιοι και φραγκολεβαντίνοι αριστοκράτες δίνουν δεξιώσεις, χορούς και μπαλ μασκέ, ή παίζουν χαρτιά, φλερτάρουν και ενίοτε συνομωτούν.


Επιστροφή
Επιστροφή στη
Μακεδονική Κληρονομιά

Το περιεχόμενο είναι ευγενική προσφορά της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε.